La Nit de la Recerca a Girona s’ha convertit ja en un clàssic per a moltes famílies de la nostra ciutat. Estrictament, cal parlar de l’European Researchers’ Night, que es fa a la vegada en moltes ciutats europees. A casa nostra, hi tenim un doble paper: per un cantó, l’organització local de la #nitrecerca, i per un altre, la coordinació del projecte europeu “Our Future”, que aplega diferents ciutats catalanes i espanyoles, i que coordina la @silviasimonr, directora de la @c4dudg.
Són ja vuit les edicions que la @c4dudg ha coordinat, des de 2008 (el 2007 la UdG hi va participar, però a travès de l’OITT i coordinats per la FCRi de Barcelona). Queda lluny ja aquella edició de 2007, a una carpa de la Plaça de Sant Domènec, just davant del rectorat, i l’edició de 2008, a una carpa prop de la Devesa de Girona. El Pati de la Casa de Cultura de Girona ha resultat una ubicació excel.lent, encara que en algun moment pot semblar que es quedi petit.
Ahir va tenir lloc l’edició 2015, i el projecte “De la Màgia de la Ciència a la Ciència de la Màgia” (#magsci), impulsat per la pròpia @c4dudg, va tenir dos tallers en aquesta ocasió: per un cantó, aprofitant l’estada d’un parell de dies d’en Fernando Blasco entre nosaltres, en Fernando va conduir un taller de matemàgia. Per un altre cantó, vam dur a terme la primera activitat del nou projecte de “La Màgia de l’Alimentació” (#lamda), que va rebre la beca Educar Menjant no fa pas gaire, per part de la Fundació Jaume Casademont, i que serà presentat d’aquí unes setmanes.
En Fernando va dur a terme una bona sèrie de jocs, però l’estrella (que va desbordar-lo) va ser la construcció de poliedres amb cigrons i escuradents. També va fer algun poliedre amb globus, fent servir les idees de Vi Hart.
En el taller #lambda, vam intentar fer un parell de jocs amb temes de nutrició. Per un cantó, una adaptació del joc binari, amb fotos d’aliments. I per un altre, una adaptació del joc de Martin Gardner que hem fet a La Màgia de la Taula Periòdica com a “joc del plom”. Donada la gran assistència de famílies amb nens de primària, el primer va tenir més acceptació i era més senzill de dur a terme. El segon el millorarem, sobretot perquè cal dur-lo a terme en un ambient més tranquil i amb menys fressa.
Per distrieure els més petits, vam comprar fil i macarrons, i vam proposar-los de fer collarets… vam tenir un gran èxit. De fet, els macarrons van quedar escampats sobre la taula i va dificultar la tasca de repartir xocolata amb melindros!
En aquest projecte #lambda, comptem a partir d’ara amb l’assessorament professional de la Gemma Ros (@gemmarosnutri), biòloga especialista en nutrició infantil i juvenil. Precisament la Gemma acaba de publicar el llibre “Ensenya’m a menjar bé”, presentat a la Fira del Llibre en Català la setmana passada. La Gemma ens ha acompanyat a la #nitreecerca, ocupant un petit espai (el que li deixaven els assistents!) tot mostrant el seu llibre als molts pares per als quals el llibre els és molt rellevant. Hem d’agrair la Gemma que hagi volgut acompanyar-nos als tallers; els altres anys hi venia acompanyant la seva família.
En @pepduran va fer també un experiment de pòlvora medieval, en una col.laboració amb en Xavier Renedo, professor de filologia, d’una forma molt atractiva i també entenidora. I en Dani Jiménez ha dinamitzat la jornada i ha fet una actuació final que, com cada any, ha captivat tothom.
No haguéssim pogut fer aquests tallers sense l’ajuda dels nostres becaris: en @reigsergi, la @juditp93 i en Marc Castaño. I tots els becaris que han ajudat la @silviasimonr en l’organització.
Gràcies a la Sílvia per coordinar el projecte europeu, per organitzar la #nitrecerca a Girona, i per donar-nos l’oportunitat de participar amb els tallers de #magsci.
Notícies del Web UdG: prèvia: “La Nit de la Recerca compleix 10 anys apropant la ciència a la ciutadania“; posterior: “La curiositat no té límits“
Storify de la #nitrecerca:
Les fotos que hi vaig fer: