Workshop per a organitzadors de TEDx al CERN de Ginebra

Image

De tant en tant l’organització TED (http://ted.com) organitza activitats de formació per a persones que organitzen esdeveniments de tipus TEDx. Aquests esdeveniments, com TEDxUdG o TEDxGironaWomen, solen tenir mig dia o un dia de durada, força menys que els grans esdeveniments TED, que en poden tenir quatre. El format, però, és el mateix: xerrades de fins a 18 minuts per a difondre idees que paguin la pena (ideas worth spreading).

Avui precisament he assistit a una d’aquestes trobades: uns 400 organitzadors de tot el món, molts d’ells europeus, ens hem reunit al CERT de Ginebra i hem compartit experiències, rebut formació dels principals gestors de TED, i valorat les dificultats de muntar un TEDx. També hem discutit com arribar a bons ponents amb bones idees, com arribar a un pressupost assequible, i com gravar un video adequat. Perquè les xerrades TEDx, més enllà de l’esdeveniment en directe, són gravades i visionades més endavant al portal de TED.

Image

Realment crec que organitzar un TEDx no és pas fàcil, la nostra experiència és positiva però sense un equip de gent seria difícil de sortir-se’n. I tenint en compte que els ponents de les xerrades no poden cobrar, i sobretot que les xerrades han de ser d’idees i molt ben estructurades, sovint hi ha una tasca feixuga de “coaching” i d’assaig amb les persones que parlen.

Image

Crec que l’experiència amb l’organització d’esdeveniments TEDx, que va començar amb el TEDxUdG de 2013, i que ha continuat també amb la coorganització de TEDxGironaWomen, m’ha servit per millor lesmeves habilitats comunicatives, per ser millor professors, i per millorar la gestió de grups de treball. I més encara, m’ha fet millorar la meva capacitat de transmetre als altres la passió per parlar bé en públic i per comunicar ciència. Perquè els científics tenen molta cosa a comunicar, però comunicar ciència bé no és pas fàcil, és més difícil que comunicar en altres àmbits. Cal ajudar a millorar la comunicació de la ciència i ser organitzador TEDx m’està servint molt.

Demà farem diverses activitats, i dimarts assistirem tots plegats al TEDGlobal>Geneva. Són tres dies d’intensa activitat i de coneixença d’un munt de persones de tot arreu.