Xerrada sobre Ciència Oberta i Viquipèdia a la #viquitrobada de Girona

Image

Avui i demà té lloc a la Biblioteca Carles Rahola de Girona la trobada anual de viquipedistes, organitzada per Amical Wikimedia (la #viquitrobada). Donat que fa temps que al nostre grup treballem en temes de coneixement obert (encara que francament hem de fer encara molt de camí) sobretot en tema de MOOCs i de comunicació científica, vam pensar que seria interessant reflexionar al voltant de la interesecció de la Wikipedia i la Ciència. De fet a la pàgina de la Viquitrobada i al blog de la C4D hi vaig fer dues descripcions lleugerament diferents, però prou informatives:

Viquitrobada:

Es parla molt de Ciència Oberta, Accés Obert, Publicació en Obert… La Ciència Oberta pot ser caracteritzada de diferents formes. Per al públic pot ser una cosa. Per a un investigador, una altra. Per a un viquipedista, una altra. Per a un organisme finançador, una altra encara. Aquesta xerrada farà una petita reflexió sobre aquest tema, i pretén donar pistes als assistents de com persuadir i seduir els investigadors (especialment els científics) a considerar la viquipèdia com a eina clau en la ciència oberta. Per tant, primer cal convèncer-los de la bondat de la ciència oberta. Es mostrarà també l’abast de la tasca de recollir el coneixement científic de forma viquipèdica: per exemple, el ritme de creació de noves molècules es altíssim, i potser no és sostenible recollir-les totes en múltiples llengües. També s’adreçarà l’ús de la viquipèdia en l’àmbit educatiu, i en ajudar a lluitar contra la percepció inadequada que de la Wikipedia en té una part de la comunitat acadèmica. Naturalment, això és una part del tema més general de la societat de la compartició, projectada en llicències com la Creative Commons.

Blog C4D:

En Miquel farà en primer lloc un repàs a l’estat actual de la Ciència Oberta, a com està tractada a la pròpia Wikipedia, donarà una visió dels projectes germans de la Wikipedia, i analitzarà les principals iniciatives existents en aquest camp. Més endavant farà una reflexió sobre el paper que un gurp de recerca universitari pot jugar en aquest camp, i de quina forma els investigadors (tant si són en formació com si són consolidats) poden contribuir a promoure el coneixement obert. Finalment comentarà com l’actitud científica oberta pot contribuir a un millor procés formatiu a l’educació superior, tant a les classes presencials, als models de flipped learning, o a l’aprenentatge online (per exemple, els MOOC).

La presentació que ha acompanyada la xerrada, de poc més d’una hora, és penjada a Slideshare,i conté força referències i idees, encara que lògicament la interacción amb la cinquantena d’assistents i les idees que m’anaven venint al cap han fet que la reflexió fos encara més profunda i en autocrítica.

He de dir que en acabar, a l’hora del cafè, he rebut força comentaris positius, més que no pas de la xerrada, de les idees que he donat ja que ho fet com a científic que es troba en una organització que té dificultats per canviar i en un sistema que fa servir les publicacions per a millorar laboralment. A més, com a viquipedista sóc encara un aficionat primerenc.

Moltes gràcies a l’organització per acollir aquesta xerrada, i també a tots els assistents que han piulat tot comentant-la.

Però la meva participació ha estat molt més enllà de la xerrada. A les 10, en Carles Paredes ha fet una xerrada (caòticament i voluntàriament organitzada) sobre Wikidata, que m’ha semblat extremadament interessant, oportuna i rellevant. He de mirar-la perquè els químics tenim una gran quantitat d’informació categoritzable que podria adir-se a Wikidata i ser connectada amb certa facilitat amb la Viquipèdia. També al matí, en @kippelboy i la usuària Barcelona han mostrat l’estat actual del moviment Viquipedista. En ser el primer cop que hi assisteixo, de debó que he quedat impressionat, però també m’he adonat de les dificultats i dels reptes que hi ha ara mateix.

Image

A la tarda, ha pogut assistir a una xerrada sobre drets d’autor en el tema de la fotografia. De fet, he après el concepte de “mera fotografia”. El que hi he après ha complementat el que vaig aprendre en un dels Seminaris UdG2.0 sobre llicències di drets d’autor, amb en Josep Bargalló, fa un temps.

La darrera sessió de la tarda a la què he assistit (n’hi havia en paral.lel) ha estat d’Open Street Map. No conec pas gaire aquesta utilitat lliure, de tal forma que he pogut conèixer una mica més com funciona, què és i quina utilitat té -i com es connecta a la Viquipèdia.

La diversitat de xerrades i d’assistents m’ha fet rumiar sobre els editors, sobre el seu número i sobre la seva capacitat, i sobre com tenir nous editors de la Viquipèdia. Parlant-ne amb els viquipedistes, certament hi ha l’actitud evangèlica dels assistents, l’actitud solitària de molts editors a casa seva, però cal al menys dues coses: que hi hagi formació sobre el tema a les Universitats, i que la gent del carrer també vegi que pot contriuir a la Viquipèdia, a part de consultar-la. En @kippelboy m’ha fet notar el paper de les biblioteques, precisament per fer d’intermediàries i catalitzadores de les contribucions dels ciutadans. Hi veig, francament, una bona via de millora de la cultura científica de la nostra societat, que és un dels objectius del nostre grup de recerca.

Torno a agrair la bona organització, l’empenta de tothom, les bones coneixences, la retrobada amb gent coneguda de gran vàlua… I demà, segona jornada!

Primera foto: pròpia. Segona Foto: Amador Àlbarez.