Xerrades a Puigcerdà: Podem separar (encara) el gra de la palla? ordre i entropia

Image

Per la Setmana de la Ciència del mes de novembre no vaig poder anar a l’habitual xerrada del Dia de Ciència a les Escoles. Avui ho he fet, i en un llarg viatge a Puigcerdà, he fet un parell de xerrades, primer a estudiants d’ESO de l’Institut de Puigcerdà i de l’Escola Vedruna, i després a estudiants de batxillerat. Les xerrades han tingut lloc a l’auditori del Museu Cerdà, una capella (funcional) de l’antic convent de Carmelites.

Malgrat que he tingut alguna dificultat tècnica (micròfon de sobretaula dels més pesats i llarga sala – i plena), la veritat és que ha estat molt agradable cadascuna de les dues xerrades. Crec que tothom n’ha sortit satisfet, i la prova és que he aconseguit retenir l’atenció en tot moment. També és veritat que he combinat la xerrada sobre l’entropia amb un parell de jocs de mans: el de Gilbreath-2 de parelles vermella-negra, i el baby hummer massiu final, que sempre deixa un regust de boca molt bo. També he encertat dies de la setmana, i he mirat d’endevinar xifres de bitllets d’euro, aquest cop sense sort. Devia ser que avui la meva capacitat màgica estava limitada.

Per la xerrada m’he acompanyat d’aquesta presentació:

Image

Moltíssimes gràcies a la Dolors Tané i al seu equip, del Centre de Recursos Pedagògics de La Cerdanya, per tota la seva ajuda i comprensió. I també a la FCRi, pel seu suport i coordinació del Dia de Ciència a les Escoles.

Image