A la @UNavarra: Jo sóc jo i les meves circumstàncies digtals. I vosaltres també, doctorands

Image

Ahir en Joaquín Sevilla (@joaquin_sevilla), professor d’enginyeria elèctrica de la Universitat (Pública de) Navarra, em va convidar a impartir un seminari sobre comunicació de la ciència 2.0. Vam escollir el mateix títol que en d’altres xerrades: “Jo sóc jo i les meves circumstàncies dgitals”, encara que abans de començar ja vaig dir que no acaba de fer-me el peres, perquè no mostra la conveniència de la compartició i del treball en grup. Però la frase d’Ortega y Gasset la coneix tothom, i per raons de “màrketing” de moment millor la deixo tal com està. Potser el titol hauria de ser Jo sóc jo i les meves circumstàncies digtals. I vosaltres també, doctorands.

Més de 30 estudiants de doctorat de la @unavarra doncs van assistir al meu seminari a 2/4 d’1, a l’edifici El Sario d’aquesta Universitat, al cantó del Campus principal, a 20 mnuts a peu del centre de Pamplona (és clar que, plovent, semblen més). De fet, es tracta d’una assignatura de doctorat (Aspectes bàsics de l’activitat investigadora) gairebé tota no presencial, que en @joaquin_sevilla dinamitza d’una forma molt atractiva mitjançant un blog . Només un cop cada mes es troben els estudiants, per cert de tots els camps del coneixement. Ahir precisament va ser la trobada de gener, durant tot el matí. De 9 a 12 van treballar amb el propi Joaquín el tema de fraus en ciència.

Image

Després d’una hora llarga, acompanyat d’una presentació PPT actualitzada, vam mantenir un intercanvi d’opinions que ens van fer anar a dinar tard. La xerrada era oberta, així que en @javierarmentia també hi era, i va fer bones fotos. Donda el caràcter de la meva intervenció, ni vaig parlar de màgia ni en vaig fer. Això sí, vaig portar-hi el cub de rubik 7x7x7 que em van portar els Reis de l’Orient.

La xerrada va partir de la que vaig fer a ICREA el 2014, modificada per la intervenció que vaig fer a l’IQS el 2015, i la classe que vaig fer al curs de divulgació de la UdG, fa poc. Més enllà de proporcionar eines, es tractar de trametre idees, passió, i tal com deia en Joaquín Sevilla, fer una crida a l’acció. Perquè el que he anat demanant darrerament és que parlem d’aquest tema, de comunicar ciència, però també que realment fem alguna cosa.

Aquesta és la presentació que, com sempre, vaig penjar a Slideshare:

Moltes gràcies a en Joaquín per convidar-me a intervenir en aquesta formació de l’escola de doctorat de la @unavarra!Com que vaig recomanar de fer selfies quan es fa una xerrada, en Joaquín i en Javier en van fer:

Image

Image