A Pamplona, @cienciabar – Màgia, Ciència i Secrets Confessables

Image

Aprofitant que avui m’han convidat a fer una classe sobre comunicació científica als estudiants de doctorat de la Universitat (Pública de) Navarra, i que ahir hi havia programada una sessió de Ciencia en el Bar (@cienciabar) a Pamplona, els seus organitzadors @joaquin_sevilla i @javierarmentia em van proposar de fer-hi una xerrada sobre el projecte de Màgia i Ciència que estem impulsant al si de la @c4dudg i amb en @fblascoxyz. El títol que hi vam posar va ser el mateix que el del @magcimooc: “`Magia, Ciencia y Secretos Confesables”.

Image

En un bar del centre de Pamplona (@idpuntocero) ben adequat per fer-hi xerrades, en un soterrani molt acollidor, una cinquantena d’assistens van omplir l’espai per conèixer una mica el nostre projecte. La veritat és que em vaig sentir molt còmode, tant pel públic assistent, força variat (des de professors fins a estudiants, passant per jubilats… i el propi Rector de la @unavarra), com per la confiança que trameten els dos organitzadors. En Joaquín i en Javier són uns científics i unes persones extraordinàries de qui sempre n’aprenc moltes coses. La seva passió per la ciència i per l’educació se m’encomana.

La Taula Periòdica dels Elements, fa poc ampliada fins al 7è perídode (element 118) va permetre connectar amb el nostre projecte de La Màgia de la Taula Periòdica, tot fent un joc basat en el Principi de Gilbreats, per generar símbols atòmics vàlids. Vam fer també el joc de quadrat pseudomàgic, de participació de tothom, i vaig parlar d’entropia i de principis de la mecànica quàntica. Per exemple, per ensenyar què és un parell de partícules entrellaçades d’Einstein-Podalski-Rosen, tot fent servir una variació del joc de Gilbreath-2.

Image

Vaig parlar també d’entropia, cosa que vam aprofitar per fer el joc massiu de Baby Hummer amb cartes de la Taula Periòdica dels Elements. Com sempre, va agradar molt, i pràcticament ningú no va fallar.

En @joaquin_sevilla va aprofitar que tenia un químic (teòric!) com a ponent, i va fer un “experiment tavernari” amb platet i posa-vasos de la @unavarra: una cromatografia amb aigua i rotuladors. Em va agradat molt, l’hem de fer als tallers de la @c4dudg.

En una espècie de “bis”, vaig fer el joc d’endevinar la lletra d’un bitllet de 20 Euro. I en vaig explicar el secret. Ho havia promés, tal com deia el títol de la xerrada. Moltes, moltes gràcies a en Joaquín i a en Javier per la seva invitació. Va ser una experiència molt positiva.

Primera foto: composició al tweet de @robocariz (http://twitter.com/Robocariz/status/687735501445529600). Les altres dues, de tweets dels assistents, també.

Cromatografia:

Image

Amb en Javier i en Joaquín:

Image