Al FME Cubo y Calla de Barcelona

cubocalla4

Ja feia temps que tenia ganes de veure un d’aquests campionats de Cub de Rubik i derivats. I més, després de l’emissió del program de Què Quim Com al Canal33 La Genialitat del Cub de Rubik (a la carta). Quan vaig veure el concurs homologat per l’associació mundial de Rubik (WCA), FME Cubo y Calla, de seguida vaig pensar que hi havia d’anar. De fet, m’hi vaig apuntar, pensant innocentment que potser hi podria participar… però hi havia una llarga llista d’espera! Sort, perquè la veritat és que estic molt per darrere dels participants.

Aquesta tarda doncs m’he acostant en TAV a Barcelona, a la Facultat de Matemàtiques i Estadística de la UPC, a una relativament solitària i llòbrega aula semisoterrània, sense bar. Però plena de jovent, de nens, i també de grans. I de pares. I de silenci només trencat per la remor dels mecanismes interns dels cubs i altres estris

cubocalla3

També hi havia una petita botiga de cubs i trencaclosques relacionats, de totes marques, i sempre, les millors, fets a la Xina. Perquè en aquest camp “Xinès” és sinònim de qualitat, de molta qualitat. Puc assegurar-ho.

cubocalla1

M’ha agradat molt veure el procediment del concurs, veure com es concursava al 4x4x4, al pyraminx (piràmide), veure entrenar tota mena de cubs, assajar l’skewb, etc etc. M’han entrat moltes ganes d’aprendre’n… però també sóc conscient que cal temps, molt de temps, per anar ràpid. Perquè la rapidesa, per exemple per resoldre el 3x3x3, consisteix en:

  • Saber detectar ràpidament, de forma visual, la posició relativa de les peces
  • Saber molts d’algoritmes per minimitzar les rotacions que portin d’un punt a l’altre en el camí de resolució
  • Fer anar molt ràpidament els dits, concatenant les rotacions i optimitzant l’ús de cada dit

cubocalla2

Hi ha un concurs, però que no demana hablitat manual: el de resoldre el cub amb el mínim d’operacions. Per a això es permet destinar-hi un màxim, d’una hora i qui el resol en menys operacions, en resulta guanyador (el mínim és al voltant de 20).

Hi ha una cosa que no sé exactament: si tots aquests participants han après a resoldre tots sols el Cub de Rubik. Jo vaig fer-ho. Ara es parla de commutadors, d’optimització, … La veritat és que està molt bé. Però el plaer més gran és haver-lo resolt tot sol.. i encara guardar l’original de 1981 !

He pogut tornar a parlar amb en Pedro Muñoz (a qui vaig conèixer fa pocs dies a una Fira de Quart), amb l’organitzador David Ruscalleda (estudiant UdG), i he vist en directe l’extraordinària Berta Garcia.

Seguiré practicant, quan tinguin temps… i seguiré aquest tema. Ja són 35 anys! Cal continuar.

I seguiré de prop el web Rubik.Cat, del Club de Rubik de Catalunya