Xerrada a Càpsules de Ciència – Quàntica, 007 i Juli Cèsar

Aquesta tarda a les 7 he fet la xerradaQuàntica, 007 i Juli Cèsar, claus per a la seguretat a la xarxa“, al Centre Cívic del Barri Vell de Girona. Es tracte d’un cicle de conferències organitzat per la Unitat de Comunicació Científica de la Universitat de Girona, en col.laboració amb Òmnium Cultural i el Diari Ara.

Davant d’una vintena d’assistents, he pogut donar algunes pistes sobre criptografia clàssica, criptografia quàntica, xarxes socials i comunicacions per Internet, ajudat d’una presentació més aviat simple, ja que he volgut emfatitzar les idees i la força de la comunicació oral, a un nivell ben divulgatiu.

Per això he fet servir les capacitats (mate)màgiques desenvolupades al llarg dels darrers anys: amb una carta, mostrar la diferència entre mecànica clàssica i mecànica quàntica. Amb un joc de cartes, explicar els parells de partícules entrellaçades Einstein-Podalshi-Rosen i per tant fer una lleu introducció a la criptografia quàntica. També, en col.laboració amb @drou6, hem fet un joc de comunicació esteganogràfic clàssic.

Image

La meva intervenció ha durat 20 minuts. La resta fins les 8 (en aquest cicle hi ha el costum d’acabar a aquesta hora!) ha estat col.loqui, que com és normal ha derivat cap a aspectes menys científcs i més socials del tema: l’espionatge, la seguretat, la privacitat…

He estat presentat per la Cristina Valentí, de la UCCUdG, que m’ha presentat als assistents d’una forma original. Moltes gràcies Cristina per les teves paraules!

He fet un recull de tweets meus i d’altra gent, amb les seves fotos:
20160121-capcien

Les referències que vaig esmentar a la xerrada es troben recollides al meu mesoblog Molecularity Report: https://edunoming.wordpress.com/2016/01/19/treballant-en-la-relacio-entre-mecanica-quantica-en-james-bond-i-en-juli-cesar/