Diu que twitter ha fet 10 anys

Image

Diu que twitter ha fet 10 anys.

He parlat moltes vegades d’aquest servei a Internet. I n’he parlat, en general, de forma positiva. És diferent de les altres formes de comunicació, malgrat que ha agafat manies i formes d’altres xarxes socials (o canals socials?).

Ara que instagram ja no respectarà el més sagrat: la línia del temps (timeline), i que facebook té la mania de no respectar-lo, twitter encara es manté (si vull) fidel a la línia del temps, igual que (encara) es manté fidel al límit de 140 caracters.

No m’agrada com s’ha complicat amb la multiplicitat de formes de fer retweet, però segueix conservant l’essència: un servei de microblogging, que és cercable públicament. Ho he dit moltes vegades: si twitter no existís, caldria inventar-lo. I hauria de ser un servei proporcionat per un gestor públic, un servei als ciutadans. Igual que l’e-mail i d’altres formes de comunicació.

Twitter funciona bé i de moment no cal desenvolupar una cosa que ja està demostrat que funciona: la descentralització del microblogging, igual que passa amb el correu electrònic, on no cal cap sistema central (malgrat que hi ha gent que intenta que sigui així). Per exemple, ello é sun intent de sistema de microblogging distribuït, que no té gaire èxit perquè twitter encara funciona prou bé.

El bo que té twitter és que cadascú el fa servir com creu més adient, que encara es pot consultar públicament, i que demana escriure bé, en el sentit d’optimitzar el que es comunica, condensant-ho en 140 caracters – encara que en català sigui més difícil que en anglès.

Ja ho he dit altres vegades: twitter és bon text, instagram és bones imatges, youtube bon video (per exemple) com a fonts primàries. Tota la resta, fonts secundàries.

Recordo quan vaig fer servir twitter per primer cop, a la Researchers’ Night de 2007, a la Plaça de Sant Domènec de Girona, gràcies al consell d’en Dídac López (@dlopezv). Vam posar el compte @rn07 engegat a un ordinador perquè la gent ho provés. I en Dídac des de casa seva, amb el mòvil, en feia una espècie de gestió.

No va ser fins mesos després que vaig crear el compte @quelet, que reservo per als meus tweets només en anglès. Força més endavant vaig crear @miquelduran. I en tinc varis més per a ocasions especials, per exemple @q5x per a livetweeting.

Ja sé que això acabarà malament, perquè per fer sostenible cal introduir publicitat o d’altres formes de monetització. Però gaudim mentre poguem del servei de franc i universal. I quan acabi, ja sortirà alguna altra cosa.

Diu que twitter ha fet 10 anys.

Foto: d’un nesprer a la Vila Romana de Centcelles, a Constantí. Rosegats, madurs… però hi són. Com twitter.