Eines de comunicació en la comunitat acadèmica

Image

Un article recent titulat Rising stars: fastest growing tools on Twitter de la revista electrònica Innovations in Scholarly Communication de la Univ. Utrecht proporciona una excel.lent revisió de les eines que es fan servir a les universitats i centres de recerca per a la comunicació de l’activitat acadèmica, des de la publicació d’articles científics, fins a la divulgació i disseminació del coneixement. Per un cantó, s’hi llista una llarga sèrie d’eines que fan servir la Internet, i per una altra es valora la seva importància, tot mirant els seguidors que tenen a twitter, amb l’esperança (o desig) que hi hagi una proporcionalitat entre rellevància i número de twitter followers. Aquest article és útil també perquè classifica l’activitat comunicativa d’una forma interessant i racional.

Entre d’altres coses, s’hi mira com es l’impacte de les publicacions: el Web of Science és el més usat en l’àmbit científic-tecnològic, però en humanitats i arts es fa servir molt de forma directa Google Scholar. Interessant és veure com es fan servir dues coses simultàniament. I la pròpia llista de tasques és interessant (eix vertical a la figura de sota).

Image

Per compartir presentacions “de diapositives”, es fa servir majoritàriament slideshare, encara que també figshare. Per explicar la recerca i per difondre-la més enllà de les publicacions acadèmiques, es fa servir twitter, wordpress i wikipedia (hauria de mirar què vol dir fer servir la wikipedia en aquest cas):

Image

Em sembla un estudi ben interessant i és molt rellevant per al nostre grup, així que el miraré una mica més a fons.

De fet, les eines estan recollides en un article recent: Timeline of tools a la mateixa revista:

Image

Amb les 7 activitats assessment, outreach, publication, writing, analysis, discovery i preparation.

Per cert, l’eina que fan servir els autors per fer les gràfiques és plot.ly. Molt interessant.