La màgia, al projecte de suport a estudiants d’altes capacitats de @fanjacgirona

(Foto del timeline de twitter d’@eulaliacanet)

Avui hem fet una primera reunió amb educadors i organitzadors de la @fanjacgirona per planificar la participació de l’equip del projecte de Màgia i Ciència al Programa d’Enriquiment a estudiants d’altes capacitats. Ja vaig tenir l’oportunitat de col.laborar-hi el dos cursos anteriors, però aquest any la màgia en serà el fil conductor: des de gener fins a maig de 2017 hi haurà una sessió mensual, el dissabte al matí.

Hi haurà cinc nivells: 1r-2n de primària, 3r-4t primària, 5è-6è primària, 1r-3r ESO, i 4rtESO-BAT. De 3r de primària a 3r d’ESO són els més nombrosos.

He pogut conèixer molt millor els fonaments d’aquest programa i la utilitat que els educadors de FANJAC veuen a fer servir la màgia com en aquest programa. Ha estat molt agradable poder compartir reflexions i debat amb tothom, i ha servit per començar a planificar les diferents activitats.

Per al projecte de màgia i ciència,  i per tots els que en formem part, es tracta d’una gran oportunitat de treballar la interfase entre màgia, ciència i educació, des d’un punt de vista lleugerament diferent al que tenim normalment. En tot cas, serà un bon aprenentatge i una bona experiència per a tots nosaltres.

Aquesta és una reflexió qu vaig fer als educadors del programa:

La màgia ha demostrat ser una eina útil per a l’educació en diversos vessants. Com a procediment on la teatralització y el relat hi és clau, és atractiu a una multitud de públics i de tipus de nens i de joves. Com a capsa que conté secrets, és irresistible a una bona part de la societat. Com a xarxa de misteris, és una font de sorpreses i catalitzador de l’aprenentatge per a persones especialment predisposades a l’àmbit científic i tècnic, i font de reptes per a les ments més inquietes. Com a disciplina transversal, abarca des de la ciència dura (física i química) fins a la psicologia i les arts escèniques, passant per la psicologia i la neurociència, i naturalment per les matemàtiques i les ciències de la informació. La màgia és “A” a “STEAM”: Science, Tech, Engineering, Arts and Mathematics.

En l’àmbit de les AACC, em sembla que la màgia pot ser

  • una eina per adaptar-se a un món on no tothom té pas altes capacitats, per comunicar millor
  • un camí per socialitzar, per perdre vergonya, per empatitzar, per guanyar confiança, per perdre la por al fracàs i per perdre la por al rebut.
  • una forta impulsora de la creativitat.