L’Escola 21, al #trinxat amb l’Eduard Vallory

trinxat-evallory

Ahir vam tenir una nova edició del #trinxat. Aquest cop el convidat va ser l’Eduard Vallory (@evallory), impulsor del moviment de renovació pedagògica Escola 21. He tingut la sort de conèixer de primera mà algun dels centres que des de fa anys treballen per projectes i ensenyen d’una forma diferent, com l’IES de Sils, i que forman part del nucli original d’aquest projecte. Ara conec també algunes escoles que han participat a la convocatòria per ajudar a les escoles a evolucionar i canviar la seva metodologia.

Apassionat, fins i tot punyent, va estar ahir l’Eduard Vallory, defensant la seva proposta, intercanviant un fort argumentari amb participants al sopar. L’Educació és un tema del qual tothom gosa parlar-ne (i jo, el primer). Els reptes són tant grans, i el que s’ha aconseguit fins ara és tant important, que les discussions són enceses.

L’@evallory ens va oferir una impactant visió sobre com hauria de ser l’educació del futur, començar per la secundària. Va quedar palès que les experiències actuals queden estroncades pel sistema clàssis de la Universitat i també del propi Batxillerat. M’agrada la seva posició optimista i valenta respecte d’aquest tema, però també veig que caldrà navegar una mica contra corrent i també contra incerteses pròpies del model que proposa, que trenca força amb l’esquema actual educatiu. Un model que demana nous recursos, llibertat per als centres educatius i sobretot, sobretot, implicació, actitud i ganes del professorat. Tenint en compte que els veritables protagonistes són els estudiants, és clar.

Ningú no va sortir del #trinxat indiferent. Bon senyal.