Màgia, fabricants de miracles

Image
A Els País de dijous 9 de juny, hi ha un llarg reportatge sobre la màgia a Catalunya, al suplement Quadern. “Màgia, fabricants de miracles. Botigues, sales, tallers, editorials, col·leccionistes i mags mantenen la il·lusió a Catalunya” http://cat.elpais.com/cat/2016/06/08/cultura/1465411527_009127.html

M’ha agradat llegir-lo, de fet la informació que s’hi proporciona és rellevant i interessant. Des la poesia de Joan Brossa, fins a una petita revisió de professionals de la màgia. Alguns aspectes destacats:

Els miracles no tenen mida i la tecnologia no els exclou. Xavi Martínez (Mag Xavi) i David Ruidor (Mag Dariu) són dos estudiants de màrqueting i enginyeria de telecomunicacions, respectivament. Quan actuen junts són Los Tecnomagos. No porten vareta ni barret de copa. El seu instrumental són els iPhones i, en un futur proper, els drons. Si abans el mag d’escena havia d’estar pendent dels llums, ara s’ha d’assegurar que a la sala hi hagi cobertura. I han creat l’empresa Abracadapp dedicada a fabricar aplicacions màgiques. Un parell, de mostra, són a l’Apple Store. Una altra és per a telèfons Android, però, en aquest cas, per fer-la servir cal disposar d’una contrasenya que t’han de donar. És una aplicació d’ús restringit pensada per a mags. Jorge Blas va presentar a la televisió un dels seus invents, el Magic Tweet, per a iPhones. El mag escriu una predicció a l’espai de redactar les piulades que li ha obert el propietari del telèfon. Òbviament, les encerta. “Abracadapp investiga ara l’ús de la realitat augmentada en la màgia”, comenten. També fan aplicacions per encàrrec. És l’R+D de la màgia

Un altre lloc singular és La Casa Màgica que Xevi, mag i col·leccionista, ha obert a Santa Cristina d’Aro. Particularment ressenyable és la col·lecció d’autòmats del XIX i XX, molts d’ells mostrant números de màgia.

Òbviament, en aquest mapa català de la màgia hi ha més noms. De botigues (Selecciones Mágicas, al carrer dels Enamorats de Barcelona; Tiendamagia, de Sant Cugat del Vallès, potent a Internet…), d’escoles (3 de Trébol, amb tenda al carrer Vint-i-sis de Gener), d’entitats (Associació de Mags i Il·lusionistes de Catalunya), de sales (Teatreneu, Teatre del Raval), de festivals (Badalona, Torroella de Montgrí…)… I tots treballant per fabricar miracles.

Els temes [de llibres editats] amb una bibliografia de més èxit són la cartomàgia i, ara, el mentalisme

I apareix un tema recurrent en el sector, YouTube. “Crea aficionats a la màgia”, reconeixen, “però l’ensenya malament. El noi o la noia, manipulant cartes, per exemple, agafen destresa amb les mans, però els converteix en malabaristes i els fa creure que en saben molt perquè tenen tècnica. Tenen la imaginació encallada, no els ensenya que el mag no ha de mostrar habilitat, ha de crear un miracle”. Potser aquesta comparació amb el malabarisme no és potser ben correcta, però és una bona metàfora.

Un bon article. Llàstima que no s’hi esmenti que la màgia (i també el malabarisme) és més que cultura, és una forma de millora de la cultura científica. La màgia és una bona eina per conscienciar la societat de la importància d’una visió racional del món. D’una visió que es combini amb una formació i actitud humanística. Tampoc no s’hi esmenta que la màgia ajuda en el procés educatiu. Certament un reportatge no pot tenir-ho tot.