Màquines i diagrames lògics, Ars Combinatoria #llullcccb

arbre-invertit

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB)  ha muntat fins a mitjans de desembre l’exposició “La màquina de pensar“, sobre Ramon Llull i l'”Ars Combinatoria” (#llullcccb). Segons el web d’aquesta exposició:

L’exposició explora l’impacte del filòsof Ramon Llull (1232-1316) en les arts, la literatura, la ciència i la tecnologia. L’actualitat d’aquesta figura controvertida, admirada i rebutjada, pren nova significació en l’actual debat sobre els models de transmissió del saber.

El mètode de coneixement inventat per Llull, conegut com Ars combinatoria, representa un complex mecanisme de figures geomètriques i símbols que combinen lletres i conceptes, i s’anuncia com un nou saber amb pretensions universals. L’ús d’aquest mecanisme, que proposava la unitat dels diferents sabers de l’època, havia de dur, mitjançant la raó, la demostració i el diàleg, a la pau entre les religions. Llull va cercar un model complex de realitat en el qual, com en una gran xarxa, estiguessin implicats el món, l’home i Déu.

Combinant la documentació històrica i les mirades més recents d’artistes que s’han inspirat en l’obra de Llull, com David Link, Ralf Baecker i Perejaume, l’exposició dóna a conèixer aspectes sorprenents i desconeguts del seu pensament, i proposa entendre l’ars combinatoria com un precedent de les noves tecnologies de la informació.

En el marc d’aquesta activitat, amb en Fernando Blasco hi farem tallers de màgia i ciència, el 27 de novembre, amb el títol Misteris de la màgia i l’il·lusionisme relacionats amb Ramon Llull. Naturalment hi ha d’altres activitats que són ben interessants i que espero poder atendre al llarg d’aquests mesos.

Precisament ha sortit al blog XatacaCiencia un article de Sergio Parra titulat La primera máquina de pensar estaba compuesta de discos dogmáticos on comenta la “primera màquina de pensar”.

Su máquina estaba compuesta por varios discos concéntricos que, al girarse, permitían diversas combinaciones. Cada disco se dividía en una serie de conceptos, que combinándose, podían construir frases coherentes y, aparentemente, indubitables. Del estilo “Dios es grande y perdona”.

logic-machines

També el blog boing-boing tracta de Ramon Llull i el seu Ars Combinatoria: les seves idees van ser tractades per Martin Gardner en un dels seus llibres (1958, traduït al castellà, l’he trobat a la Biblioteca de Girona), titulat Logic Machines and Diagrams, que ara està disponible en versió electrònica, en particular en pdf. De la introducció del llibre, Boing-boing en destaca

A logic machine is a device, electrical or mechanical, designed specifically for solving problems in formal logic. A logic diagram is a geometrical method for doing the same thing. The two fields are closely intertwined, and this book is the first attempt in any language to trace their curious, fascinating histories.

He fet un cop d’ull al llibre de Martin Gardner i, malgrat que una mica feixuc, és curiós i revelador. Serà molt útil de tenir-lo en pdf de cara a la nostra activitat al CCCB.