Matemàgia de la Ciència a l’escola Vedruna de Cardona #lammc

cardona-2

Ahir vam tenir una actuació al Teatre Els Catòlics de Cardona, per als estudiants de 5è de primària fins a 4rt d’ESO de l’Escola Vedruna. En aquesta ocasió els nostres estudiants no van poder venir degut a les classes, i per això m’hi va acompanyar en Joan Miró, professor emèrit i gran divulgador.

Davant d’uns 120 alumnes i d’uns quants professors, dalt d’un escenari i amb focus més propis d’un espectacle que no pas d’una xerrada-taller demostrativa, vam oferir una selecció dels jocs de La Màgia de l’Alimentació i de La Matemàgia de la Ciència. Donada l’edat dels alumnes, no en vam fer pas cap de La Màgia de la Taula Periòdica.

El joc binari dels aliments, el jocs dels grups alimentaris, l’entropia (amb un alumne projectant la imatge presa per la tauleta), el joc del futbol amb noms de matemàtics, … i també petites píndoles com la carta que cau a poc a poc o fer un nus amb una corda. Naturalment vaig fer l’endevinació superràpida del dia de la setmana, o la predicció resultant del número de sèrie d’un bitllet d’euro (només de 5 Euros, per cert).

cardona

I per acabar, un baby hummer massiu amb 4 cartes… amb més errors de l’habitual, potser fins a un 20% van fallar, segurament per ser la tarda i per ser l’hora de plegar de l’escola.

Moltes gràcies a la Pilar Albacete i als altres professors de l’Escola per la seva amabilitat. I a tots els alumnes que van pujar a l’escenari, tant els petits com els més grans. Va ser molt divertit. Ah! i al meu “ajudant” Joan Miró, que s’està preparant per fer jocs a les seves xerrades divulgatives. És fonamental tenir algú que ajudi, sobretot quan només hi ha un micròfon i és de mà.

En tornar i passar la sortida de Sant Hilari Sacalm de l’Eix Transversal, vam veure sobtadament la Lluna a l’horitzó. Van ser 20 minuts espectaculars del nostre viatge cap a l’Est. Això sí que va ser màgia de debó.