Nous tallers a la Jornada de Portes Obertes de la UdG #jpoudg #tpqee #magsci

Image

Avui ha tingut lloc la principal cita anual de la nostra universitat amb els estudiants preuniversitaris: la Jornada de Portes Obertes de la UdG (#jpoudg), i com cada any a fora de l’edifici de Ciències, al Campus de Montilivi, s’hi ha instal.lat la Fira “Ho Tens a la UdG”. Com cada any, el nostre grup de divulgadors hi hem participat per partida doble. A la carpa de la @c4dudg hi hem fet diversos jocs de La Màgia de l’Alimentació, basats tots em matemàgia – joc binari, jocs amb cartes (cartolines, de fet) d’aliments, joc del contingut energètic d’un menú, quadrats màgics… L’objectiu d’aquesta carpa és promoure la imatge de la C4D i de donar a conèixer les nostres iniciatives i projectes, a més de promoure la cultura científica en general.

A la carpa del Departament de Química (@QuimicaUdG) hi hem estrenat una nova activitat, dins del projecte La Màgia de la Taula Periòdica: “Quin Element Ets” (#tpqee). La idea principal és que un any té 366 dies, que és el triple d’una taula periòdica extesa (119 elements admesos, 4 que seran descoberts segurament en els propers anys, del 122 ja se’n parla). Així doncs, es pot assignar un element de la Taula Periòdica a cada dia de l’any, en trossos de 122 dies. L’u de gener, el 2 de maig i l’1 de setembre son l’hidrogen. L’u de maig, el 31 d’agost i el e1 de desembre l’element 122.

Image

Encara que totjust estem desenvolupant una aplicació (o pàgina web) que faci fàcil la determinació de l’element a partir de la data de naixement (dia i mes), no ha estat pas difícil fer-ho manualment. Més de 130 visitants han passat per la carpa, i s’han fet una foto amb efecte chroma, ab un fons adient per al seu element. A més, per a cada element hem escollit un parell de frases atractives.

Es tracta d’un taller divertit per a una Fira de Carrer on hi passi força gent, encara que també es podria per a grups-classe o espais d’interior. La nostra voluntat és evidenciar l’element que surt més vegades, i també quins surten menys o no surten mai, al llarg d’un determinat esdeveniment com el d’avui. Es tracta de veure l’element “més popular”, i també els “més singulars”.

Image

Per cert, avui ha guanyat el Cadmi! (que correspon a tres dates diferents de l’any)

Image

Moltes gràcies a en Pep Duran per ser al desenvolupament d’aquesta activitat des d’un primer moment, i per responsabilitzar-se de l’equip de joves estudiants que l’ha tirada endavant. I gràcies a tots els esutidants de ciències per la seva ajuda en totes dues carpes. A la foto, com no pot ser d’altra manera, selfies 🙂

Image

A les activitats d’avui s’hi ha incorporat la Clara Domingo, i també és de les primeres d’en David Roura. Tots dos són graudats en estudis de ciències de la vida, i ens aportaran un punt de vista diferent a la colla d’investigadors i estudiants de química.

Image

Mentre no acabem de muntar un web adient, les fotos es poden descarregar directament. Les fotos que hem fet al taller #tpqee són a https://flic.kr/s/aHsktZTw91