Oxihidrogen i youtube: ciència estranya

 

Image

Gràcies a Slashdot he pogut veure un article del blog sobree hacking Hackday sobre aspectes de la ciència que gairebé són pseudociència, o que ja en són (fringe science): Overunit, free energy and perpetual motion, the strange side of youtube. A part de denunciar videos de youtube que són formes d’estafa perquè demanen diners per cosntruir màquines de moviment perpetu, aquest article comenta videos que semblen de bona fe i que pretenen construir màquines o dispositius on es genera més energia que no pas que la que gasta.

Alguns dels videos comentats, que tracten del moviment perpetu, fan referència a la química. Per exemple, a la generació d’oxihidrogen (o Gas de Brown, HHO), una barreja 2:1 de gasos hidrogen i oxigen generats per electrolisi, i que els pseudocientífics creuen que té propietats especials. Naturalment, amb proporció estequiomètrica de 2:1 senzillament reaccionen per donar aigua. Però l’energia que donen, per exemple en un motor, és inferior a la que cal gastar en el procès electroquímic per generar-los a partir d’aigua.

Aquest article de Hackday comenta com, a partir d’idees errònies però que porten a construir equips complexos, es pot arribar a trobar alguna utilitat interessant. Com a exemple en dóna una torxa d’HHO que serveix per socarrimar espuma.

Cal anar amb compte amb aquests videos, que poden ser perillosos si no s’entenen prou bé en el seu context. Però són curiosos. Bon article de Hackday que fa una aportació interessant a la crítica de la pseudociència. Ciència estranya.