Pels 15 anys de la Wikipedia, any de la ciència

Image

Aquests dies la Wikipedia ha fet 15 anys, i potser perquè encara és adolescent, però ja és força madura, ha decidit dedicar el 2015 a la ciència, tot anomenant 2015 com Any de la Ciència a la Wikipedia. D’aquest darrer web en trec

The Year of Science will produce well- sourced articles on important scientific topics to Wikipedia, written by students studying the topic and overseen by subject matter expert faculty members. Students gain crucial science communication skills, such as critically assessing existing content, identifying what’s missing, and filling those gaps with clear language cited to reliable sources.

I també una constatació del que els científics perceben de la Wikipedia (veure més avall en aquesta entrada):

Despite Wikipedia’s reach, its content is written by volunteers. These volunteers make bold contributions in areas they’re interested in, but those topics don’t always match what people want to know. While Wikipedia offers high-quality content about certain topics, a large proportion of pageviews goes to articles that are insufficiently developed.

I per tant

The Wikipedia Year of Science 2016 is an unprecedented initiative to improve Wikipedia’s potential for communicating science to the public. By connecting higher education classrooms to the publishing power of Wikipedia, the Wiki Education Foundation is helping future scientists learn about science communication, while improving Wikipedia’s science coverage for millions of readers worldwide.

He vist però que algunes iniciatives estan limitades als Estats Units i a Canadà, suposo que degut als patrocinadors.

Tothom pot contribuir a millorar les coses. En la meva opinió pot fer-se, i més si es creu en el coneixement obert. De fet, a mitjans de novembre vaig tenir l’oportunitat de ser a la viquitrobada 2015 i de fer-hi una intervenció sobre ciència oberta i wikipedia. Cal tenir en compte, com fa poc comentava en aquest blog, que segons l’informe FECyT de percepció social de la ciència, la Wikipedia és la principal font per informar-se de ciència via Internet. I que Internet és la principal via d’informar-se, pel cim de la TV, i molt pel cim dels altres mitjans.

Darrerament sento alguna veu crítica dels científics envers la Wikipedia, i de fet fa poc vaig veure-ho també per les xarxes socials. En general, crec que és per dues raons: (1) perquè no s’ha entès prou bé què és una enciclopèdia, i (2) perquè els científics no són bons comunicadors.

Fa pocs dies, va aparèixer un article crític amb la wikipedia, especialment en l’apartat de ciència: Wikipedia fails as an encyclopedia, to science’s detriment. Per als membres d’Amical Wikimedia els vaig dir el següent:

Ja vaig dir a la Viquitrobada que caldria fer varis nivells d’un mateix tema, potser introducció/cos/ampliació, i fent servir diferents llenguatges.

Però aquest problema que s’esmenta no és pas causa, en la meva opinió, per la Wikipedia o pels Wikipedistes. Pel contrari, és un problema general d’arreu del món: la comunicació de la ciència. Els científics no saben comunicar, en general. I als no-científics els costa escriure amb la precisió que cal, i entendre temes complicats (és lògic). No hi ha una coordinació ni combinació habitual entre científics i comunicadors. Jo mateix, que sóc un científic força ficat en temes de comunicació de la ciència, reconec que no ho faig prou bé. I la gent del meu entorn tampoc.

No és que costi que un científic editi la Wikipedia; és que costa que un científic comuniqui a un nivell que no sigui el dels seus propis col.legues. Però darrera una dificultat s’hi amaga una oportuntiat: els científics hem de fer servir la Wikipedia com a camp de proves d’una nova forma de comunicar la ciència, de divulgar-la, de disseminar els avenços. Si es sap fer amb la Wikipedia, també es sabrà fer per altres vies.

Fa poc, en @colinthemathmo deia a un tweet “I’ve given up editing Wikipedia – most of my edits, properly researched, got reverted. Not going to get into an edit war.”. Em costa una mica entendre perquè es reverteixen edicions de persones expertes. I em preocupa que això sigui precisament una de les causes del per què els acadèmics contribueixen poc a la Wikipedia. Un altre exemple: en @cardcolm es queixava a https://twitter.com/CardColm/status/685949033420951552 que la Wikipedia només cita 8 matemàtics recreatius.

Potser caldria per part de tothom parlar menys de la Wikipedia en tercera persona, i tenir en compte que tothom pot contribuir-hi. Si una cosa no està prou bé, i saps com millorar-la, fes-ho!

Veure també: Viquipèdia i ciència: algunes notes