Preparant l’itinerari màgic-científic per Figueres, el 17/12/2016 en el marc #ciutats_ciencia #itimagsci

161114-selfie

A Girona ja hem fet varis cops l’Itinerari Màgic-Científic, que pretèn mostrar curiositats, llocs i aspectes d’una població relacionats amb la ciència, d’una forma atractiva i diferent, fent servir la màgia. El 17 de desembre proper farem aquesta acivitat per primer cop fora de Girona, en el marc de la iniciativa Ciutats de Ciència, un projecte de la UdG de divulgació científica.

Avui precisament hem estat amb en Teo Jové, professor d’ìnformàtica i mag aficionat, fent un volt per Figueres per identificar espais i temes candidats a formar part de l’Itinerari. En Teo, que és de Figueres, ha proporcionat molts d’elements interessants que poden format part d’aquesta visita guiada especial. Com ens sol passar, hem tingut moltes idees per fer, massa de fet. El nostre problema serà quines escollir i quines deixar en reserva. Dissabte 17 de desembre (sortida a les 11 del matí de Museu del Juguet) només tindrem 90 minuts per fer l’Itinerari.

161114-itimagsci

Per dissenyar una visita d’aquest tipus, cal trobar punts de la ciutat que compleixin algun criteri, i si pot ser dos:

  • Que sigui rellevant des del punt de vista científic (per història, per personatge, per natura)
  • Que sigui una curiositat geomètrica, arquitectònica, una il.lusió
  • Que proporcioni una oportunitat especial de fer algun joc de mans

Per exemple, hem trobat un carrer “dels Tints”. Això permet fer un joc químic. I la farmàcia Deulofeu, que combina química i personatge. En algun cas hem vist elements de cartomàgia que ens permetran executar un bon joc. Perquè al final cal que tot plegat sigui atractiu, sorprenent.. i si pot ser impossible.

Deulofeu, Monturiol, Pla , Dali… són quatre noms clau a Figueres. Tots quatre ens permetran configurar una ruta que a més de màgia facilitarà aprendre ciència i conèixer millor la història de la ciutat i el seu patrimoni. En definitiva, serà una contribució a la cultura científica.

He aprofitat, per cert, per anar fent fotos del Centre de Figueres. Deu ser el primer cop que algú m’ensenya la ciutat. M’ha agradat molt. I en una de les fotos se’ns hi veu:

 

161114-selfie