Taller de modelatge molecular a Els Matins de la Química #emqudg

Image

Avui ha tingut lloc la primera sessió d’Els Matins de la Química, activitat organitzda pel Departament de Química de la UdG. Ja fa força anys que vam començar a fer-ho, primer en dissabte i després en dimecres. Avui hi he participat per partida doble, primer com a director del departament, i per tant introduint la jornada i col.laborant amb l’organització, i segon compartint el taller corresponent a l’àrea de química física, juntament amb els estudiants David Roura i Laia Vicens.

Per introduir la jornada hem parlat de l’aceptació recent de quatre nous elements, cosa que completa el 7è període de la Taula Periòdica. Després, el company Pep Duran ha fet una petita xerrada “Si, no i NO a mitges”sobre els òxids de nitrogen, jutnament amb tres experiments espectaculars. Els 125 assistents crec que s’ho han passat molt bé.

Image

Els cinc grups de 25 estudiatns han anat rotant entre quatre tallers i una visita guiada. Al nostre taller hem canviat una mica respecte d’altres anys. Aquest cop hem volgut fer èmfasi en el modelatge molecular, des de les molècules petites, a les més grosses, fins a les macromolècules de caire biològic: les proteïnes. Després de passar un video espectacular d’un canal que deixa passar molècules d’aigua, hem proporcionat diferents eines als estuidants per crear i per visualitzar molècules: en particular, el molview i el visor del Protein Data Bank. També els hem donat una llista d’aplicacions per a mòbil per crear i per visualitzar molècules de tota mida, incloguent-hi de la química biològica.

Image

Al darrer grup, com que teníem temps, els hem fet el joc de Baby Hummer amb 4 cartes dels elements químics. Crec que els ha agradat!

Moltes gràcies als assistents i també als professors de batxillerat que aporten tant d’entusiasme. I a en David i la Laia, per haver participat en el taller i ajudar-nos en l’organització.

Image