Té la química una crisi d’identitat? Energia igual a química? I l’entropia? I la màgia?

nocera

En un article al Chemistry World, en Dan Nocera, professor d’energia a Harvard Univ., diu que no està preocupat per la pèrdua de la identitat de la química, però que caldria que tingués una “tagline”, és a dir, un lema… Hem vist en els darrers anys “La Química és Natural”, “Química és pertot arreu”, “Tot és química”, etc… La física i la biologia s’han espabilat, segons ell.

Diu Nocera que potser caldria dir que la químcia tracta de l’energia, ja que parlem moltes vegades dels canvis d’energia; de G, d’H, de S… Una mica crec que potser l’entropia seria també adequat, ja que tracta de la qualitat de l’energia.

Així i tot, la química tracta l’enllaç químic, la seva modificació, els canvis a les substàncies… Cert, és energia… però també matèria.

Nocera en definitiva proposa aprofondir en les energies renovables, en la descomposició de l’aigua, en la fotosíntesi artificial… noves formes de crear energia. També recorda que les matèries primeres canviaran, i que potser caldrian d’altres materials de partida, i que per tant caldrà trobar noves reaccions – amb una nova indústria química.

Segons ell, la física és vista com a una resposta a problemes filosòfics, i la biologia, com a una resposta a les malalties. Cal doncs donar resposta a una pregunta: com veu la societat la química?

Doncs potser és fàcil: la química és màgia.