Universiat, humanitats i ciències

Image

Ahir vaig veure un article d’en JJ Moreso, antic rector de la UPF, titulat “El lugar de las “Humanidades” en la universidad” http://www.universidadsi.es/lugar-las-humanidades-la-universidad/. No es refereix als estudis d’Humanitats, sinó a la presència de les Humanitats en els estudis científico-tecnològics, fent referència al MIT o a Stanford.

Tres comentaris ràpids

Podria dir pràcticament el mateix de la Ciència. No han de saber ciència els estudiants de socials i d’humanitats? Doncs no veig enlloc que es demani, que s’exigeixi. La nostra és una societat inculta científicament. Dono suport al que demana en JJ Moreso, però també demano que s’incorpori l’estudi de les disciplines científiques a tots els Batxillerats i a tots els estudis universitaris. I tenim un problema social: “no m’agraden les matemàtiques ni en sé, i n’estic orgullós”, hi ha gent que diu. Jo no gosaria dir el mateix d’una altra disciplina.

Em sembla que dir “pero ello no puede alcanzarse con estudiantes que ignoren su pasado, su patrimonio cultural, que carezcan de la capacidad de análisis crítico y que, si se me permite la frivolidad, crean que el gótico es un estilo de vestir contemporáneo o que Aristóteles es el nombre de un jugador griego de baloncesto.” és incorrecte. De debó en JJ Moreso pensa que els nostres estudiants universitaris, en genearl no saben això? Evidentment no. Però ho diu. De debó després de tants d’anys d’estudiar no saben això? O és un altre misteri, com el de no saber anglès després de tants d’anys d’estudiar-ne?

Parlar del MIT o de Stanford és confondre el lector. El nivell de selecció d’aquests dos centres és tant gran que el mateix concepte d’estudi és molt diferent al nostre. I les universitats americanes, en general, són diferentes de les nostres.

Estic globalment d’acord amb el que diu el company Moreso, però m’agradaria intercanviar “humanitats” per “ciències”. A veure què passaria:-)