Xerrada sobre màgia, ciència i el mòbil a la FCRi #magscimob

Ahir a la tarda a la FCRi de Barcelona vaig participar juntament amb en Fernando Blasco en la impartició d’una xerrada a professors no universitaris, en el marc del Programa Ciència i Aula. Aquest cop, donat que el mòbil és un dels protagonistes dels projectes de Màgia i Ciència que tenim finançats per la FECyT, vam parlar de “Màgia, Ciència i el teu Mòbil“. És a dir, com un mòbil fa de mag, fa fer de mag i és també científic.

Al llarg de gairebé dues hores, amb en Fernando vam proporcionar a la cinquantena d’assistents fonaments de l’ús de mòbils en màgia, de com es poden programar perquè facin màgia o facin fer màgia a algú… i també de com es pot fer servir els sensors d’un mòbil per a la ciència. Va ser espectacular l’holograma preparat amb un full de transparència (va costar de trobar-ne un!), i també va ser divertit el joc baby hummer final fet amb cartes de tipus Tiger (negres).

Image

Vam comentar el procés que fem servir per programar els jocs de màgia del projecte de la FECyT “De la màgia de la ciència a la ciència de la màgia”, i vam reflexionar sobre HTML5, Javascript, CSS i les aplicacions natives. Per fer apps de mòbil, vam comentar l’aplicació MIT App Inventor 2. El joc principal va ser el que hem desenvolupat sobre la Taula Periòdica “Quin Element Ets?”.

Image

També vam fer servir un microscopi USB que va permetre veure els píxels d’una pantalla, cosa que va permetre comentar el sistema RGB per visualitzar els colors.

Image

La presentació que va acompanyar la xerrada, on hi ha les principals referències, es troba al slideshare:

Hem d’agrair l’Artur Antúnez que ens proporcionés informació sobre els aspectes més tècnics dels dispositius mòbils, en particular els sensors. Naturalment agraïm en David Segarra i la FCRi per la invitació a fer la xerrada. La segona setmana de juliol de 2016 farem un curs de 4 matins, que desenvoluparà més aquest tema, sempre treballant al voltant de la matemàgia i la ciència.

Vam oblidar de fer-nos un selfie a l’aula, però abans d’entrar, amb l’@aantune6 ens en vam fer un davant l’Arc del Triomf:

Image