A la 1a jornada del programa d’enriquiment d’estudiants d’altes capacitats, #pe17fanjac

Avui ha tingut lloc la primera jornada del Programa d’Enriquiment Curricular per als estudiants d’Altes Capacitats de la FANJAC (#pe17fanjac). Malgrat que dissabte passat es va obrir el programa per al 2017, avui ha sigut la primera trobada real de tots els estudiants, famílies i educadors, a l’Escola Politècnica Superior de la UdG, on la màgia ha estat la protagonista en ser el fil conductor del prorgrama per a aquest curs (es tracta ja de la tercera edició)

Han estat un total de 12 grups d’estudiants, agrupats en cinc nivells: els tres cicles de primària, de 1r a 3r curs d’ESO, i 4rt d’ESO/Batxillerat. Per a cada nivell s’ha plantejat un desenvolupament diferent per a les 3 hores que ha durat la trobada, encara que en ser el primer dia, ha calgut destinar una estona per distribuir tothom, posar en marxa identificadors, guiar a les aules, etc.

En el grup de Batxillerat, en Jordi Ruiz (a la foto), mag, psicòleg i president d’Evualà, l’Associació de Mags-Il.lusionistes de Girona, ha fet una introducció a la màgia i ha parlat de la psicologia de la màgia. Al nivell de 1r-3r d’ESO, l’Artur Antúnez, professor de l’IES Xifra imag aficionat ha dirigit la sessió, que ha comptat amb dos ajudants especials: en Pau Martinoy i en Pau Corney, que van ser participants al I Campus d’Estiu de Màgia i Ciència que vam organitzar el juliol de 2016.

Pel que fa als tres nivells de primària, hem estat vuit membres de l’equip del projecte de Màgia i Ciència els qui hem ajudat als educadors del programa d’enriquiment (en Joan Miró, en Sergi Reig (2a foto), la Judit Torrent, en Marc Castaño, en Marc Herze, En Ricard Janoher (2a foto, també del #cemc16), la Laia Guillaumes i jo mateix. Per a cada nivell, hem fet un “tastet de màgia”, amb diferents jocs que anirem treballant en sessions posteriors, i després hem dut a terme tallers en funció de l’edat, especialment amb cordes i gomes. En aquest nivell encara no hem repartit cartes… però ho farem a la propera sessió.

Per a tots els grups, hem repartit cordes, gomes i clips, per tal de dur a terme una sèrie de jocs comuns, on cal recordar que el que és important no és la tècnica, sinó el relat i l’actitud darrere cada joc.

En resum, ha estat un matí molt divertit i profitós, on tots els participants hi han après coses, hi han trobat elements de motivació, i n’han sortit satisfets.

La propera sessió serà d’aquí a quatre setmanes, el 18 de febrer.

Moltes gràcies a en Teo Jover, president de la FANJAC i també mag aficionat, amb qui hem estat preparant aquests tallers, i també a la M. Teresa Gómez i a tota la bona colla d’educadors del programa. Nosaltres hi hem après moltes coses.

Amb la pluja i la gran quantitat de gent, juntament amb la petita dispersió d’espais, no hem pogut fer una foto de grup de tots els mags-científics. Què hi farem! Però al menys n’èrem set… I el dia abans ens havíem trobat uns quants a acabar de preparar els tallers (a l’esquerra, l’Artur Antúnez).