Ciència, màgia i educació d’adults (contribució al llibre dels 40 anys del CFA Girona)

Aquest és el contingut de la meva contribució al llibre commemoratiu dels 40 anys del Centre de Formació d’Adults de Girona, que ahir va ser presentat. Moltes gràcies al CFA per la invitació!

Ciència, màgia i educació d’adults

Sorprenent, espectacular, divertit. Apassionant. Són adjectius que solen acompanyar qualsevol espectacle de màgia, una disciplina que apassiona a molta gent, però que també pot passar que no plagui gaire a d’altra. Hi ha grans artistes de la màgia, l’únic lloc on el públic paga perquè l’enganyin i no detecti l’engany, perquè l’enganyin i no tingui ganes de saber la veritat.

Som un grup investigador de la Universitat de Girona que treballa en un camp estrany, difícil i desconegut per a la majoria de la gent: la química quàntica, un terreny que barreja les matemàtiques, la informàtica, la supercomputació, que remena fòrmules i que descobreix nous productes químics. Som un grup doncs que treballa en la química, que en sí mateixa ja té un caràcter força màgic (els alquimistes, que volien transmutar plom en or, són els precursors dels químics); igual caràcter màgic té l’electromagnetisme: jo sempre em meravello de què dos imants puguin atraure’s o repel·lir-se. Bé… i no és una meravella que les coses caiguin cap a terra? Aquestes preguntes ens les fem cada dia, per curiositat. I perquè som científics volem saber les respostes, i fins i tot poder modificar el comportament de la matèria i de l’energia.

Deu ser perquè el nostre treball en química quàntica és una mica màgic que un bon dia, fa uns 10 anys, vam pensar que una forma de fer més entenidora la química, i la ciència en general, seria fer servir les tècniques i les arts de la màgia i l’il·lusionisme. La raó és senzlla: hi ha aspectes de la ciència que són molt aptes per adaptar jocs clàssics de màgia, per exemple la Taula Periòdica dels Elements, o les classificacions dels aliments, o un piló de jocs amb els colors. A més, com que les matemàtiques són la llengua de la ciència (i la ciència és la llengua de la Natura), durant aquests anys hem volgut popularitzar alguns jocs basats en propietats matemàtiques, sovint amagats, a vegades misteriosos, sense que calgui gaire destresa manual ni fer llargues sessions de pràctica.

El nostre grup està implicat en la recerca del camp d’intersecció de la màgia, la ciència i l’educació. I entenem que l’educació no és pas només la inicial, sinó també la permanent, la d’adults, la de qui no va tenir l’oportunitat de formar-se de jove. Per això ens agrada col·laborar amb el CFA, perquè hi aportem el nostre gra de sorra. I sobretot perquè els seus alumnes ens ensenyen moltes coses.

Hem vingut vàries vegades a fer tallers al CFA. En el meu cas, ha estat fent jocs de màga basats en propietats matemàtiques, encara que relacionats amb tots els àmbits de la ciència. Per exemple, el passat 15 de maig vaig poder oferir una selecció de jocs a una bona colla d’estudiants, amb humor, diversió, i sempre comptant amb la simpatia de l’audiència. No hi ha res millor que detectar el somriure d’una persona que treus a l’escenari (bé… en una aula, treure davant de la pissarra), de copsar la seva cara de sorpresa, de notar la seva incredulitat… De mostrar que les coses impossibles es fan possibles, que tot plegat és sorprenenent. La màgia científica és atractiva: d’alguna forma, és un destil·lat de jocs i actuacions que en un altre entorn vindrien embolicats amb parafernàlia acolorida i amb xerrameca divertida, però que en un entorn acadèmic segurament assoleix un estadi de puresa procedimental.

El nostre grup aprofita aquestes ocasions, com la que ens ha proporcionat el CFA, per ensenyar coses, per incrementar la cultura científica i per connectar amb tots els sectors de la societat. Les reaccions, comentaris, aportacions i somriures dels participants del CFA, del personal del Centre… ens fan un gran servei i ens serveixen per aprendre coses noves.

Gràcies al CFA de Girona per la gran feina d’aquests primers 40 anys! I felicitats per l’aniversari.