De biblioteques i de llibres, #trinxat amb @carmefenoll

Ahir al vespre vam tenir una nova edició del #trinxat, aquest cop amb la bibliotecària Carme Fenoll (@carmefenoll). Amb un número de persones inferior al d’altres vegades, més adequat per mantenir una discussió, vam poder gaudir de les idees que la Carme ha tingut i té per al sistema de xarxes de biblioteques, des de la petita de poble fins a la unviersitària, passant per l’escolar.

Entre d’altres coses, la ponent es va referir a la importància de la col·laboració amb la Viquipèdia amb projectes com Bibliowiki, al dubte que l’actual estudi de Bblioteconomia i Documentació sigui adient per formar nous professionals, a la importància de complementar la seva formació en ciència i tecnologia, a la mancança de formació en literatura.

Reconec que no sóc un bon exemple de ciutadà usuari de les biblioteques, i que segurament que formo part del col·lctiu que les fa servir poc… però que mai no acceptaria que se’n tanqués cap. Perquè una biblioteca, arreu del món, és la porta d’entrada a una societat, a una ciutat, a un territori nou.

La Dolors Vidal va estar encertada en suggerir un pas més en el concepte de turisme, una sinèrgia amb les biblioteques. Recordo el paper de les biblioteques als USA, punts on una persona pot fer molts de tràmits relacionats amb l’administració local.

Vaig constatar la importància de les petites biblioteques com a repositòries de la documentació local, de petits tresors que s’hi amaguen i que, de tant en tant, algú va redescobrint (i potser publicant a la Viquipèdia).

Segurament que hi ha molts de models de biblioteques. M’hagués agradat ahir aprofondir en el paper de les biblioteques al Segle XXI en el món on la Internet ha trasbalsat els fluxos d’informació, i també el seu paper en promoure totes les branques del coneixement, i no pas només les humanitats i les ciències socials. Perquè segueixo preguntant #onsonlespersonesdeciencia

Moltes gràcies a la Carme Fenoll pel seu entusiasme, per transmetre’ns les seves idees detallades, per mostrar-nos el seu coneixement ampli dels projectes en marxa a Catalunya, per engrescar-nos. I a les persones de l’organtzació, liderades per la @mferres, perquè continuem gaudint de tres hores de reflexió nocturna.