Fent #clowcore al #10jcr17

Igual que altres edicions del Jove Campus de Recerca de la UdG, he estat convidat a impartir aquest matí una xerrada a la seixantena de participants a l’edició d’aquest any, la desena (#10jcr17). En aquest cas, es tractava de parlar de formes innovadores en comunicació de la ciència, així que amb la Sílvia Simon ens hem partit el temps disponible, per parlar de les iniciatives del projecte #clowcore, de comunicació low-cost de la recerca.

Acompanyats per un convidat sorpresa (en Sheldon de cartró de mida real), la Sílvia ha començat parlant de recerca i de la seva comunicació, tot passant a com n’és de difícil d’explicar conceptes complexos, per exemple els parells entrellaçats Einstein-Podalski-Roden (EPR). Després de descriure’ls, jo m’he posat a fer el clàssic joc de vermelles/negres per explicar-los de forma senzilla.

Al meu torn, he explicat una mica pel cim el nostre projecte de màgia i ciència, com a forma de comunicar ciència i d’ensenyar-ne. Llavors he fet alguns jocs més: la capsa de gozinta (superposició d’estats), el dia de la setmana, els WeekDayRings… S’han emportat les plantilles de la capsa de gozinta i dels WDR.

Ja tenia ganes de fer un joc amb el Cub de Rubik, però m’ha anat molt bé que un dels participants en porté molts. Hem fet una competició davnat de tota l’aula, i jo he pogut resoldre el cub d’esquenes ben ràpidament… al final no he pogut evitar haver de revelar el secret, és clar, ja que es tractava de persones molt interessades en la ciència del Cub de Rubik – i en la seva màgia, és clar.

Gràcies a l’organització per convidar-nos a fer aquest taller!