Fent divulgació de la taula periòdica amb una mica de màgia a l’@escolavillena

Avui he fet una xerrada divulgativa sobre la Taula Periòdica dels Elements (#lamtp), seguint el guió habitual i jocs del nostre espectacle de La Màgia de la Taula Periòdica. L’Escola Villena d’Esplugues de Llobregat té dues línies, des de petits fins a Batxillerat, i ha estat als de 3r i 4rt curs d’ESO a qui he fet la xerrada, d’una hora de durada.

Malgrat que he fet varis dels jocs habituals de #lamtp, he volgut fer alguna cosa nova. Ja que he adreçat el concepte químic d’entropia (a més de comentar la recerca del nostre grup), he volgut il·lustrar-ho amb el Cub de Rubik… però el millor cub que tinc, amb el que volia fer un joc, m’ha caigut a terra i s’ha esberlat. Gràcies a un estudiant expert en el tema, ha estat recomposat.

El joc binari amb elements de la TPE, el mentider, i la generació màgica de símbols atòmics (PRincipi de GIlbreath) han estat ben rebuts… i el nostre joc final, la traca espectacular, ha estat com sempre el Baby Hummer massiu amb quatre cartes per participant.

Moltes gràcies a l’Escola Villena i a l’Eduard Cremades, professor de l’escola (i doctor en química teòrica i computacional per la UB) per haver-me convidat!

En sortir, la Carme Isalt m’ha suggerit anar caminant fins al metro tot passant pel Parc Cervantes i el seu roserar que actualment és ben florit. Ha estat una suggerència molt encertada, a més que no coneixia aquest parc. Des de Girona aquest entorn de Barcelona ens és una mica desconegut.

Per fer el taller, he passat aquesta presentació, que inclou el divertit video de la cançó dels elements en japonès, i una demostració simultània de resolució del cub de Rubik, unicicleta i recitar els elements de la Taula Periòdica.