Flipped Learning, #flippedudg

Avui he participat a la jornada organitzada per l’ICE de la UdG “Capgirem la classe? Jornada sobre enfocament de la classe inversa”. Després de la presentació del company i director de l’ICE Pep Duran, en José Luis Medina (professor de Pedagogia de la Universitat de Barcelona) ens ha fet una introducció al tema.

Després d’un petit coffee-break, ens hem dividit en tres grups. Mentre d’altres treballaven instrucció per parelles i aprenentatge per equips, el nostre grup ha treballat el “just-in-time teaching” (wikipedia). Per cert, hem estat força professors de química els que ens hem apuntat a aquesta jornada. En aquest taller, però, m’he ajuntat amb professors de llengua (francès, alemany, català) i filosofia i hem treballar un exemple: síntesi de textos. Ha estat un plaer poder compartir una estona amb gent diversa. Malauradament l’aula que ens ha tocat és molt calurosa, i a mig taller hem hagut de canviar.

La jornada s’ha completat amb una posada en comú dels tallers, i amb petits xerrades de casos particular del Flipped Learning.

Gràcies a l’ICE per muntar la jornada. D’alguna forma moltes idees de la sessió ja les apliquem o volem aplicar-les, però sempre és bo sentir-les, i a més mentre tant es va rumiant com aplicar-les al cas de la química.

Algunes idees clau que he tret d’aquesta jornada:

  • Els estudiants han d’aprendre a aprendre. Ha de ser una competència a assolir a primària i secundària.
  • Cal tenir en compte les hores màximes que un estudiant pot destinar a una assignatura. Però així i tot, em costa imaginar un estudiant que destini 40 hores per setmana a estudiar en el sentit d’estar concentrat.
  • Potser, en el futur, els bots faran la feina dels instructors en un marc flipped learning. Ja hi ha experiències: https://www.theguardian.com/higher-education-network/2017/apr/04/the-automated-university-bots-and-drones-amid-the-dreaming-spires
  • Cal conèixer les eines que ens permeten fer preguntes i obtenir respostes a l’aula… per exemple, el kahoot.

He de comentar que no he aconseguit trobar el nick del conferenciant principal de la jornada, José Luis Medina (qui també ha conduït el nostre taller). Com a curiositat, al petit discurs d’obertura, el vicerector de docència de la UdG, Francesc Roca, ha proposat un “discurs invertit”.

De l’apartat de documentació de la jornada, en destaco aquesta infografia, molt entenidora.

El hashtag de la jornada ha estat #flippedudg