#instacultura a Figueres. Una visió diferent i una reavaluació d’Instagram

Avui al matí he participat a Instagram your City – Instacultura, a Figueres, amb el tema La Figueres de Salvador Dalí. El programa ha sigut ben interessant:

  • 10.00 h Benvinguda, esmorzar i photocall a la Pl. Josep Pla, Teatre El Jardí
  • 10.45 h Photowalk guiat per Figueres descobrint els racons i els espais on persisteix la memòria daliniana
  • 11.30 h Visita al Museu del Joguet de Catalunya: els joguets de Dalí
  • 12.00 h Visita Museu Salvador Dalí: Immersió Surrealista
  • 13.30 h Finalització de la trobada

Un centenar de persones ens hem reunit, doncs, al Teatre El Jardí, on se’ns ha explicat el funcionament i hi hem pogut esmorzar. Després, en quatre grups, hem fet un petit recorregut pel centre de Figueres tot visitant llocs emblemàtics dalinians. Després hem pogut pujar al terrat del Museu del Joguet, que normalment no es visita, i hem pogut gaudir d’una vista extraordinària sobre la Rambla de Figueres. Ràpidament ens hem traslladat al Museu Dalí, on també amb quatre grups se’ns ha fet una visita guiada tot comentant curiositats del museu i aspectes poc coneguts de Dalí. Malauradament no he pogut acabar la visita guiada perquè el transport públi (el tren) té uns horaris limitats el dissabte.

Per a mí ha estat un excel·lent complement a d’altres visites que he fet, i a la preparació de l’Itinerari Màgic-Científic per Figueres que vaig fer la primavera d’aquest mateix any. Moltes gràcies a l’organització, a la @rosaduran per fer-ho tant bé al photowalk, i a la Mònica, guia del Museu Dalí, per les seves explicacions. Per cert, el Museu ens va proposar de participar al #cadaverequisitmuseudali, i fer un cadena de fotos surrealista. La meva aportació: https://www.instagram.com/p/BbE4RbenaES

A la trobada he pogut retrobar gent que feia temps que no veia, i he pogut aprendre una mica com fer fotos diferents. Algunes m’han sortit bé, moltes altres, no. He fet servir el meu mòbil, i he penjat una quinzena de fotos a Instagram; amb la càmara DSLR n’he fetes moltes més.

A final de 2016 vaig deixar de posar fotos a Instagram, encara que faig comentaris i faig likes a fotos que m’agraden d’aquest servei. Avui he tallat aquesta sequera de fotos i hi he tornat, però només m’ha refermat en la meva posició: Instagram no és un servei adequat als meus interessos.

  • Les fotos no es mostren en ordre cronològic, sinó en l’ordre que Instagram creu que a mí em pot interessar.
  • No es pot buscar a la vegada per usuari i per hashtag
  • No es poden descarregar (o visualitzar) fotos amb una resolució digna
  • Les fotos no són cercables a google (o al menys jo no les sé pas trobar)

Instagram, certament, té una cosa molt positiva: que és molt fàcil i ràpid penjar una foto i fer-hi filtres, i visualitzar-la (en baixa resolució). Flickr em sembla un servei d’emmagatzemament de fotos molt millor… però també més lent i feixuc, i a més des de fa temps no s’hi ha res de nou, mig abandonat per Yahoo o qui ara en sigui propietari.

Tampoc no acabo d’encertar el tipus de foto: quadrat o rectangular. Tinc associat mentalment el format d’Instagram al quadrat, i em costa posar-hi fotos estàndard.

En tot cas, la trobada d’avui m’ha servit per a dues coses: primera i fonamental, per conèixer molt millor Figueres i l’univers dalinià. I segona, per constatar que Instagram no m’és útil.

Seguiré buscant un servei de publicació de fotos adient.

Aquestes són les 16 fotos penjades a Instagram (@quelet). La de les tomates penjades és l’última de 2016. Totes aquestes fotos són fetes amb el mòbil.

Pel que fa a les fotos fetes amb la càmara DSLR, les millors (però que en general no m’han quedat pas gaire bé) sóna l’album https://photos.app.goo.gl/Ef2R8zBzsxC7AdSN2. Aquí són agrupades: