Itinerari Màgic-Científic per Torroella de Montgrí, en el marc del #fimag17

Abans d’ahir dissabte i ahir diumenge, en el marc de FIMAG 2017, vam fer dues vegades un Itinerari Màgic-Científic nou: el de Torroella de Montgrí. El de Girona l’hem fet ja varis cops, i també n’hem fet a Figueres. Ara tocava una vila més petita.

Tant dissabte com ahir, l’itinerari (d’uns 80 minuts) el vam conduir en Sergi Reig i la Judit Torrent, estudiants, i en Fernando Blasco i jo mateix. Ens hem anat repartint els jocs al llarg d’un itinerari aproximat que fa alguns dies vaig preparar amb l’Anna Roglans i en Josep Plaja, que són de Torroella.

Cada vegada hem estat acompanyats d’una vintena de persones, encara que dissabte la meitat eren de parla anglesa, cosa que va dificultar (o potser va fer m’es atractiva) la visita a la vila. Centrats amb la curiositat de tenir un carrer vermell (de fet, el carrer del Pintor Gimeno) i un carrer negre, i unes monges vermelles i unes altres de netres, a més de la Torre de les Bruixes, vam anar fent diversos jocs, semblants als d’altres itineraris màgic-científics, adaptats a les característiques locals.

En el meu cas, vaig portar la samarreta feta per Richard Wiseman, amb un joc relacionat amb el rellotge, que dóna un efecte sorprenent. En Fernando va fer el joc del 55 (un Gilbreath múltiple de 2, 4 i 13). La Judit, especialista en cordes, i en Sergi, bon conductor d’un Baby Hummer que va permetre els participants desenvolupar els seus poders màgics.

Les il·lusions òptiques del Cafè Wall de la Victoria Skye i de les maduixes van agradar molt, igual que la determinació mental del dia de la setmana de l’aniversari i de la data de naixement.

Dissabte vam tenir la sort de ser acompanyats per en Pep Duran, que va poder fer un parell de jocs químics màgics: el primer, una desparició d’antimatèria per simbolitzar que la torre de l’església de Torroella de Montgrí és espapáda. El segon, al final, a la Capella de Sant Antoni on hi ha un gran Drac… en Pep hi va fer el joc de les Dents del Drac.

Ahir vam remplaçar els dos jocs químics pel joc de Kruskaal i la cançó d’en Raimon, aprofitant que tothom era de parla catalana (i cap local de Torroella!). Al final, a la botiga de La Bitlla, vaig gosar fer un joc de solució màgica d’un Cub de Rubik 2x2x2 gràcies a la vareta màgica d’una prticipant.

Moltes gràcies a tothom per l’entusiasme en aquests dos itineraris, i al’organització del #fimag17 per l’oportunitat que ens ha proporcionat.

Amb aquest tercer itinerari màgic-científic ens hem convençut que aquesta activitat es pot exportar amb relativa facilitat a qualsevol poble o ciutat. Cal tenir una sèrie de jocs preparats, i anar-los presentant en funció de l’itinerari que s’hagi preparat, sempre relacionant-ho amb les curiositats tècniques i científiques del lloc. És semblant a una actuació d’escenari, però on en lloc d’estar quiets, l’audiència i els mags es van desplaçant, i on l’atenció és intensificada per l’atractiu dels llocs que es van visitant. Naturalment costa fer jocs que demanin una tauleta, però visitar un indret també dóna més possibilitats i al final s’aconsegueix l’objectiu de dur a terme una activitat innovadora que combina diversió, coneixement del patrimoni i comunicació de la ciència.