La Cuina, el nostre Laboratori Químic, dins l’expo El Geni Culinari

 

Avui amb en Pep Duran hem fet un taller-demostració titulat “La Cuina, el nostre Laboratori Químic“, en el marc de les activitats relacionades amb l’exposició “El Geni Culinari”, del Museu d’Arqueologia de Catalunya, a Girona.

El taller l’hem fet a la seu del Museu, a l’església romànica de Sant Pere de Galligants… justament en una cantonada del claustre romànic, envoltats de capitells i de columnes que han proporcionat un ambient ben diferent al que estem acostumats. La seixantena d’assistents (un terç, aproximadament, nens) s’ho han passat molt bé al llarg dels 90 minuts que hi hem estat.

Al taller primer hem explicat com s’assembla una cuina a un laboratori químic, ja que en Pep ha portat estris de cuina i estris de laboratori químic de debó. Llavors hem fet experiments d’àcid-base i canvis de color, un ou ferrat verd, un altre ou ferrat amb alcohol, i finalment una caramelització (la clàssica Serp del Faró, que avui més aviat ens ha sortit un Cuc del Faraó). Entre mig, he fet jocs de la Màgia dels Aliments: el binari i el de famílies dels aliments saludables. També hem explicat alguna curiositat, com la llauna de coca-cola que s’aguanta torta, o com aguantar una llauna de beguda sobre tres ganivets que reposen sobre tres vasos.

Al llarg de l’activitat hem seguit una presentació per millorar la comprensió dels conceptes que hem anat desenvolupant:

 

Moltes gràcies a la Carme Baqué, del MAC-Girona, per haver-nos convidat a fer aquesta activitat.