La Màgia de la Taula Periòdica, a @QuimicaURV #lamtp

Avui amb la Judit Torrent (@judit__torrent) hem estat a Tarragona per fer una actuació de La Màgia de la Taula Periòdica (#lamtp) en el marc de l’entrega de premis a treballs de recerca de secundària en química, organitzats per la Facultat de Química de la URV (@QuimicaURV).

Al llarg de 50 minuts, hem tornat a fer els diversos jocs que fa un parell d’anys va elaborar amb en Fernando Blasco aprofitant les propietats de la Taula Periòdica dels Elements Químics. Per a això, n’he seleccionat cinc, tot amanint-los amb humor i amb l’endevinació habitual de dates de naixement i de les fases de la lluna:

  • Generació de símbols de dues lletres
  • Joc binari amb símbols
  • Quadrat màgic amb símbols
  • Joc del futbol
  • Baby Hummer massiu.

Tancar amb el Baby Hummer, on cadascú revela les seves pròpies propietats màgiques, sempre funciona. En aquest cas, però el públic estava una mica impacient per saber la llista de premiats. A diferència d’altres entregues de premis, aquí els assistents no sabien encara qui havia guanyat.

La Judit ha conduït amb simpatia i seriositat el joc binari i el quadrat màgic, mentre que jo he portat el primer i el joc del futbol. El Baby Hummer l’hem fet, com sempre, improvitzant les preguntes amb la col·laboració del públic.

Hem de destacar la simpatia i col·laboració dels pocs nens que hi havia (molts dels assistents eren joves de 1r de carrera i famílies, unes 120 persones a l’auditori del Campus Catalunya de la URV). I sobretot, la simpatia i generositat de la Degana de la Facultat de Química, Yolanda Cesteros, i del Rector de la URV, Josep Ferré, que no han dubtat en implicar-se en el show.

Per cert, m’ha agradat molt retrobar en Josep Ferré, amb qui havíem coincidit moltes vegades en una etapa meva anterior on tenia responsabilitats de govern a la UdG. Per això ens hem fet un selfie!

Aprofitant la visita, tot dinant hem estat treballant amb la degana, el vicedegà Joan Carvajal i la professora Núria Ruiz (@nuriarm1) en l’exploració de possibles col·laboracions en l’àmbit de la comunicació i divulgació de la ciència. La degana Cesteiros i la professora Ruiz estan activament implicades en l’ús de les xarxes socials en la divulgació de la química, i ens sembla que pensar en aquest tema donarà molt de fruit.

Moltes gràcies a tothom per la seva simpatia i bona feina! I a en Joan Carvajal per anar tres cops seguits a l’estació del Camp de Tarragona en cotxe.

 

Nota posterior: ha aparegut un reportatge al Diari de Tarragona sobre aquesta actuació, amb una foto mentre fèiem el joc dels Símbols Químics (Gilbreath-2): Premis a les millors recerques en química

Del text:

Abans de l’entrega de guardons, però, va tenir lloc el taller espectacle dirigit a tot el públic La màgia de la taula periòdica a càrrec del professor Miquel Duran, catedràtic de Química Física de la Universitat de Girona, i mag aficionat que va venir acompanyat d’una eficient ajudant, Judit Torrent.

Màgia química

Una sessió en clau d’humor va permetre donar a conèixer els elements de la taula periòdica mitjançant entretinguts i sorprenents experiments màgics. El primer va ser un vídeo de YouTube on dues japoneses repassaven tots els elements cantant. Molt original però molt poc entenedor.

Es van fer diferents jocs amb la participació d’alguns voluntaris d’entre el públic, i d’altres més o menys ‘obligats’. Així, hi va haver jocs de mentalisme i de predicció i, fins i tot, un equip de futbol en què cada jugador era un element químic.

L’última de les propostes va ser un joc de cartes en què va participar tot l’auditori.

Cadascú tenia quatre cartes i en triava una. A partir d’aquí es començaven a bellugar, amb el rector de la URV, Josep Anton Ferré, al capdavant: que si tens un gos, mou aquesta carta; que si t’agrada la muntanya, belluga aquesta altra. Si t’estimes més la platja, és l’altra que has de moure… al final el resultat havia de ser la carta inicialment pensada. I va funcionar… a una part de l’auditori, tot això mentre els estudiants esperaven i es desesperaven per saber si les seves tasques eren les guanyadores de la jornada.