Pint of Science: interaccions de dos cossos per gravetat, i molta química

El Pint of Science és una activitat que es fa un cop cada any, per promoure la disseminació de la ciència entre la societat. Sol fer-se en entorns informals, per tal que la comunicació de la ciència segueixi uns camins menys acadèmics d’allò que és normal, fora de l’aula. Fins i tot davant d’una pinta de cervesa.

Aquí a Girona s’han organitzat diverses activitats entre dilluns i avui. Ahir en un bar de Girona hi va haver un taller de gravetat a càrrec de l’Esteve Farrès, i una selecció d’experiments del Reacciona! Explota! a càrrec d’en Pep Duran i d’en Pep Anvon Vieta.

Naturalment la segona activitat la conec força bé…. va ser espectacular i captivadora, i la gent que va emplenar el bar (una cinquantena de persones) s’ho van passar molt bé.

En el primer taller, l’Esteve Farrés juntament amb d’altres físics i enginyers van presentar un taller en desevolupament, on un disc rotatori (tret d’un tocadiscs) fa rotar un imant que simula un planeta. Llavors, es llança una bola de metall, que patex l’atracció del “planeta” i que en funció de la velocitat d’entrada i de l’angle d’atac és rebutjat, desviat, entra en òrbita, etc. Afortunadament l’electromagnetisme i la gravetat són totes dues una força que és inversa al quadrat de la distància.

Aquest taller de gravetat, tal com està ara mateix, em va semblar molt útil per dues raons: primer, perquè cada llançament de la bola dóna lloc a una trajectòra diferent. I segon, perquè és un catalitzador i motivador de l’interès envers l’astronomia.

Jo mateix, després del taller de l’Esteve, em vaig adonar que hi ha una diferència entre el dia sideral i el dia solar (ja ho sabia, però em vaig dedicar a calcular-ho)… la Terra roda més cops sobre sí mateixa, si es mira el fons de les estrelles, que si considerem la rotació als voltants de sol.

De fet, vaig llegir una pregunta ben interessant al llibre “Fonaments d’Astronomia”:

Avui al moment de pondre’s el Sol per l’Oest, una estrella ha aparegut per l’Est. Demà, apareixerà abans o després, aquesta estrella?

La resposta és interessant, però allò veritablement divertit és deduir-la.

Felicitats a l’Esteve Farrés i els seus companys, i a en Pep Duran i en Pep Anton Vieta. I als organitzadors, és clar.