Primer dia a Espai Ciència del Saló de l’Ensenyament

Avui hem participat a la primera jornada de l’Espai Ciència del Saló de l’Ensenyament, que ha tingut lloc a la Fira de Barcelona, a Montjuïc.

És el primer cop que hi participem com a grup, encara que fa anys havíem fet algun taller en el marc d’un stand de la Unitat de Comunicació Científica de la UdG. Naturalment portar totalment la coordinació d’un stand comporta força més complicació i despesa de temps i energia, a part de diners.

A diferència del que vam fer a YoMoBCN, amb el mateix títol de 3STEAM, en aquest cas ens hem volgur centrar més en la comunicació de la recerca i de conceptes científics, i menys en la utilització de la màgia en ciència recreativa. Així i tot, hem pogut comprovar la força dels tallers i jocs basants en efectes de màgia i il·lusionisme. No hi ha res que es pugui comprar gaire a la seva capacitat d’atracció. I més en el nostre cas: som científics teòrics i computacionals, i per tant no tenim cap cosa visible i manipulable.

De cara a l’Espai Ciència hem fet un pòster que descriu breument l’stand 3STEAM, i que relaciona els diferents temes que hi toquem. En aquesta primera jornada, destaquem l’èxit rotung de quatre activitats.

  • “I tu, quin element ets?”, que promou el coneixement de la Taula Periòdica dels Elements Químics. És un taller que ja porta força rodatge.
  • WeekDayRings, per tal de determinar el dia de setmana corresponent a qualsevol data, basats en anells de tipus lul·lià i aritmètica modular. Encara l’estem millorant, però ens hem adonat que és atractiu, i més encara quan es combina amb l càlcul mental equivalent.
  • ADN, ARN, aminoàcids i pèptids, una aproximació als fonaments de la bioquímica, que estem encara desenvolupant i que resulta atractiu per a un tipus de públic molt variat.
  • Les tres capses lògiques, jocs de lògica de Smullyan, que va morir fa pocs dies i que en els seus llibres ha deixat un extraordinari llegat, com a matemàtic, lògic, músic i mag.

A part d’aquestes quatre activitats, hem anat fent jocs variats de mentalisme i de matemàgia, sempre relacionats amb la Taula Periòdica dels Elements o connectats amb els quatre esmentats més endalt.

Avui hem pogut comptar amb en Jordi Poater fins a mig matí, quan ha estat rellevat per la Sara Pagans. També ens hi ajudat l’Ànnia Carré, estudiant de Biomedicina.

L’Espai Ciència conté una bona colla de tallers i activitats de divulgacó científica de centres de recerca i universitats catalanes. Durant el matí la presència d’estudiants de secundària és molt altra, a l’hora de dinar baixa, i a mitja tarda es recupera, amb més presència de famílies. Al matí hi ha moments de gran intensitat que demanarien més persones per atendre amb qualitat tothom, però no és pas fàcil combinar la tasca de professor o d’estudiant amb la tasca de comunicació científica en una Fira com aquesta.

A la foto feta per la Isabel Coronado, estem explicat el contingut de l’stand al Vicerector de la UdG Francesca Roca.

Gràcies a la Fundació Catalana per a la Recerca i Innovació per haver-nos permès ser a l’Espai Ciència. L’experiència ha estat, avui, positiva.

I hi continuarem fins a diumenge.