Què hi fa un quàntic com jo en un congrés com el #ccsc2017 ?

 

Aquest matí he presentat una xerrada flash oral al Congrés de Comunicació Social de la Ciència de Còrdova. En només 4 minuts, he pogut donar algunes idees sobre “Qué hace un químico cuántico como yo en un congreso como éste”. El resum de la comunicació que vaig enviar era

Comunicar la investigación científica a la sociedad es una obligación y una necesidad. Para justificarlo se ofrecen diversas oportunidades que faciliten el proceso comunicador. También se reflexiona sobre el paper de las personas de ciencia en la sociedad, y se efectúan algunas sugerencias para impulsar que la investigación sea comunicada por las propias personas implicadas en su liderazgo. Se muestra también la conveniencia de trabajar de forma estratégica y de plantear proyectos (quizás duales) de comunicación científica con formato parecido a los de investigación ya existentes. Finalmente, se reflexiona sobre el paper de la comunicación social de la ciencia utilizando las herramientas que proporciona la Internet.

Afortunadament en Fernando Blasco ha agafat el seu mòbil i ha gravat la xerrada, on he fet servir en algun moment el Cub de Rubik i una capsa de cartes:

El dispositiu de control de temps ha anat molt bé per limitar-se als 4 minuts. Els altres conferenciants flash també s’han limitat a quatre minuts, així que la sessió ha acabat a l’hora prevista. La sala, de fet un ample passadís, no donava les condicions d’il·luminació ni acústiques adequades per gravar, i els tamborets eren de cartró, però això no importa, perquè ja s’entèn que en una trobada amb tanta gent i cinc sessions paral·leles, és difícil trobar prou espais adients.

La sessió ha estat força diversa, amb presentacions d’iniciatives interessants, que ja comentaré en un altre moment. Gràcies a l’Òscar Menéndez per la seva amabilitat i bona moderació.

Naturalment he fet un selfie abans de començar que dóna una bona idea de l’ambient físic de la sala.

És rellevant observar què han dit un parell assistents a les xarxes socials:

@rupermui  , investigador y divulgador todoterreno de la : “La investigación y la divulgación son compatibles y necesarias: sólo es una cuestión de gestión del tiempo. Decidle a vuestros investigadores que una buena investigación hay que comunicarla”.

@Montsecarta: Si no comuniquem els resultats de la recerca s’acaba la investigació. ‘No hi ha temps’ és excusa, el temps s’ha de saber gestionar diu miquelduran

La primera foto és de @rupermui, tal com apareix a l’Storify https://storify.com/miquelduran/quatre-dies-de-ccsc2017-22-25-11-2017-cordova