Tallers a la Fira Ciència entre Tots #cienciaentretots de Girona

Aquest matí ha tingut lloc una nova edició (la quarta) de la Fira Ciència entre Tots. De fet, és el primer cop que hi participo de forma total, encara que fa dos anys hi vaig participar indirectament perquè fèiem el I Congrès de Màgia, Ciència i Educació i vam organitar un itinerari màgic-científic per als participants. Els altres anys, era fora de Girona.

El format de la Fira segueix una mica el d’altres fires com la de Lleida (Ciència al Carrer), però l’encert i entusiasme d’en Tavi Caselles, dels Serveis Educatius del Gironès i de molta gent fa que hagi agafat una mida força gran que la fa atractiva per al públic i per als propis participants. És una bona oportunitat perquè els estudiants de secundària dels centres de l’àrea de Girona hi prsentin les experiències que han anat treballant a classe, i en definitiva per endinsar-se en el món de la Ciència, sobretot en la part matemàtica i físico-química.

La C4DUdG, que forma part del nucli d’entitats que col·laboren activament en l’organització, ha presentat dos tallers divulgatius. que han estat de cantó, a la Plaça de l’Hospital de Girona: el primer, Transformant conceptes complexos; el segon, Màgia, Ciència i Taula Periòdica.

En el primer, que la Sílvia Simon ha coordinat, preteníem exposar conceptes difícils, relacionats amb la recerca de l’IQCCUdG, com l’entropia, la densitat electrònica o l’aromaticitat. També preteníem fer el taller d’ADN. No ha estat pas fàcil de fer-ho, perquè a diferència de YoMoBCN o Espaiciència, on ho vam fer fa poc, la fira d’avui és en un espai obert i amb poc lloc perquè els visitants, molts d’ells els propis talleristes, s’asseguin i posin prou atenció al que se’ls explica.

A l’altre taller ens hem tornat a trobar que la màgia s’ho menja tot: és un element extraordinari per captar l’atenció, però fins i tot massa. La màgia del color (amb cartes), dels flexàgons i del Cub de Rubik han tingut èxit, però hem volgut incidir especialment al taller de la màgia del calendari, tot estrenant els #WeekDayRings heptagonals grans. Saber el dia de la setmana de l’aniversari aquest any, o el dia de la setmana en què es va nèixer, agrada tothom. Fins i tot ens hem trobat amb persones que tenien mal entès el dia de la setmana del seu naixement. En aquesta versió per a fires i escenari dels anells que vam introduir per la xerrada de l’Any Llull a Barcelona, els heptàgons impresos en cartó-ploma són molt fàcilment manipulables i el mètode geomètric és molt entenidor. A més, permet explicar què és l’aritmètica modular.

Una altra activitat que ha mostrat la seva potència és el de les capses de Smullyan, on una capsa i només una té un tresor, tenen escrites al cim una afirmació… de les tres afirmacions, només una pot ser verdadera, i el visitant ha d’endevinar fent servir la lògica quina capsa té el tresor. Malgrat la fressa i la dinàmica lògica de la Fira, és un moment de concentració sorprenent.

A un nivell personal meu, m’ha agradat molt poder introduir la Màgia del Cub de Rubik. N’he portat uns quants, que han mostrar ser un imant d’atenció dels passavolants. Per alguna raó hi ha molts de joves interessats en el Cub de Rubik. A part d’ensenyar una mica a resoldre’l, he pogut fer algun efecte sorprenent, amb els cubs de 2x2x2 i 3x3x3.

Avui l’equip de la @c4dudg ha estat format per en Marc Castaño, la Judit Torrent, en Marc Herce, en Gerard Pareras, coordinats per la Sílvia Simon i per mí mateix. Ens han ajudat una mica en Pau Martinoy i en Pau Corney, estudiants del Campus d’Estiu de Màgia i Ciència de 2016. I hem tingut la visita de la Laia i d’en Pep Anton, que fins fa poc eren amb nosaltres i ara ja són professors de secundària.  I ens hem trobat amb estudiants de química que són professors, i naturalment amb d’altres tallers i amb d’altres divulgadors amb qui hem establert nous contactes i de qui hem après noves coses.

Un matí excel·lent, doncs, amb una mica de calor però que s’ha pogut aguantar força bé. Felicitats als organitzadors i gràcies a tot l’equip.