Tallers a la Researchers’ Night de Girona 2017

Ahir va tenir lloc al pati de la Casa de Cultura de Girona una nova edició de la Researchers’ Night a Girona (La Nit de la Recerca, RN17), a la Casa de Cultura, i com en d’altres ocasions vaig col·laborar en la seva execució. La RN17 ha estat organitzada per la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital, i dirigida per la Sílvia Simon. Després d’una edició de 2016 força “low-cost” muntada a la Biblioteca Carles Rahola, aquest any s’ha tornat al pati de Casa de Cultura, que permet muntar diferents tallers en una zona acotada.

Sobretot m’he encarregat de coordinar activitats relacionades amb el projecte de màgia i ciència… a més a més de fer fotos, moltes fotos. Entre els tallers que vam muntar que vaig elaborar juntament amb en Fernando Blasco i amb la col·laboració directa de la Judit Torrent, hi tenim:

  • Geometria en colors,  on en Fernando Blasco va ensenyar els visitants com fer figures geomètriques 3D de varis colors, fent servir un paquet de paper quadrat. S’hi van construir molts de cubs amb la unitat Sonobe, i figures amb la unitat PhiZZ.
  • El Cub de Rubik: Gràcies a la col·laboracio d’estudiants del darrer Campus d’Estiu de Màgia i Ciència (#cemc17), vam ensenyar els rudiments del Cub: notació, postura dels dits, principals rotacions, introducció a la resolució… Vam fer un full a4 explicant la notació dels girs del Cub, i vam proposar un “mini-programa” per generar un atractiu cub a partir del cub resolt.
  • La Màgia de la Ciència. Varis participants del #cemc17 van fer jocs de màgia, tan de sobretaula com de carrer
  • Il·lusions òptiques. En vam penjar en una de les lones, perquè és un dels elements que més desperten l’interès entre el públic, i a més sempre hi hanovetats que la gent no coneix encara.
  • I tu, quin element ets? Aprofitant que un any natural (366 dies) conté tres taules periòdiques (de 122 elements químics), cosa que permet associat un aniversaria un element químic (#tpqee)

Com en d’altres ocasions, en Dani Jiménez va ser l’encarregat de dinamitzar la Nit de la Recerca, fent tota mena d’experiments espectaculars i proporcionant grans dosis d’humor. També va fer un atractiu joc amb les autoritats que van ser presents a la Casa de Cultura. En Pep Duran i en Pep Anton Vieta també es van encarregar de fer diversos jocs de química que van deixar tothom bocabadats.

La Sara Pagans també va col·laborar amb un stand relacionat amb la construcció d’ADN amb petites peces, dins del projecte #clowcore que estem impulsant. L’Artur Antúnez també es va acostar als tallers i va fer diversos jocs de màgia dels que ell sap fer tant bé per a petits i grans.

Entre moltes altres coses, vull destacar el canvi de lones que va haver-hi respecte d’edicions anteriors. Aquest van ser de colors vius, cada taller amb un color diferent. Això va donar una imatge molt moderna a la iniciativa. També cal destacar que a la lona blanca es demanava als nens i nenes de dibuixar un científic o científica, ja que la Sílvia volia tenir material per continuar el seu estudi sobre gènere i ciència.

Gràcies a la Sílvia per la bona organització i a tots els joves del #cemc17 per haver-nos-hi acompanyat i per la seva inestimable ajuda. Gràcies també a tots els voluntaris que hi van ajudar, i també als voluntaris del taller #tpqee.

Per cert, vaig portar el retrat en cartró a mida real d’en Sheldon Cooper (Big Van Theory), que va estar present al cantó dels nostres stands, i que va ser molt fotografiat pel públic encuriosit. En Sheldon de cartró sol estar al nostre despatx… i la gent de Ciències s’hi ve a fer fotos…

Aquesta col.laboració de joves del #cem17 forma part del projecte FCT-16-11638, on es considera el Campus no pas només la setmana estricta de juny en què es celebra, sinó també la seva extensió a tallers i activitats de la iniciativa global de Màgia i Ciència.

Naturalment n’hem fet un storify, amb tweets i fotos, amb molts de col·laboradors: https://storify.com/miquelduran/la-nit-de-la-recerca-a-girona-2017-nitrecerca-eurn