Toc de Màgia i Ciència i màgia químico-física

Avui hem tingut una nova sessió del Toc de Màgia i Ciència (edició XIII), al Bar Crystal de Girona. Ha estat una mica diferent d’altres cops, perquè ens hem centrat menys en jocs basats en matemàgia, i més en màgia química i física. Per exemple, hem tractat la fluorescència, amb una làmpara ultraviolada, mirant com es veu la cervesa, la quinina de la tònica, i objectes diversos (els meus cubs de rubik són curiosos) … Hem estat repassant el fonament físic de la fluorescència i comentant alguns jocs que la poden fer servir.

També hem intentat replicar l’experiment del megapixel de Matt Parker amb retoladors fluorescents vermellós i verd, però no en teníem de blau (com el RGB de les imatges digitalitzades). Malauradament les coses són més complicades del que semblen, i hauren de posposar l’experiment de pintar amb vermell, blau i verd una imatge, i després veure-la de lluny. En Matt Parker fa servir la llum que surt d’una casa tot posant el seu dibuix en una finestra. Nosaltres més aviat volem aprofitar la fluorescència dels retoladors verd, vermell i blau per no haver de fer servir cap finestra, sinó mirar de llum un dibuix.

L’Artur Antúnez ens ha explicat moltes coses de visió, de càmeres, de píxels… i ens ha estat molt útil per avançar en el projecte d’aquest any de “La Màgia del Color”.

De totes formes, al final hi ha hagut algun joc de cartes, basat en les seves propietats vermelles/negres. No pot faltar-hi mai.

Ha estat divertit fer servir el bar com a lloc d’experimentació, amb els clients testimonis del mètode científic.

He portat, per cert, les meves cartes fluorescents, que vaig comprar en un dels viatges a Madrid l’any passat. A la foto es veu com brillen gràcies a la llum UV, igual que un dels cubs de rubik, i les marques amb retoladors.