#trinxat amb Josep M. Castaño sobre l’escola integradora

Abans d’ahir dijous vaig assistir a una nova trobada del #trinxat amb Josep M. Castaño, director de l’escola primària de Ribes de Fresser. En Josep M. havia de ser el ponent del Trinxat de finals de setembre, però les circumstàncies van fer ajornar la seva participació un parell de mesos.

En Josep M. ens va donar la seva visió sobre l’escola i el seu paper en l’educació de persones nouvingudes, de la integració, de tots els esforços i claus de l’escola catalana. Ens va comentar la seva proximitat geogràfica i escolar a algun dels autors dels atemptats de Barcelona d’aquest estiu. També ens va fer arribar les característiques de les escoles i de la mateixa societat en una comarca en procés de desindustrialització i de despoblació com el Ripollès, amb una pèrdua constant de capital humà i de pèrdua (al menys temporal) d’un lloc en la nova societat del coneixement.

La dotzena i mitja d’assistents vam anar intervenint en un diàleg fluid amb el ponent, mentre anàvem fent el sopar del Restaurant Siloc, habitual en els darrers temps del Trinxat. Segurament perquè en Josep M. no és mediàtic (de fet, la mateixa conductora, Cristina Valentí, deia que era el primer ponent “sense nom” en el sentit de no ser reconegut als mitjans de comunicació), va ser un sopar tranquil, amable, emotiu, poc superficial. De fet, la trobada es va perllongar més enllà de les 12 de la nit perquè les intervencions no acabaven. Naturalment del tema escola integradora es va arribar a l’escola catalana, fent-hi una bona reflexió sobre la situació actual amb tranquil·litat i serenor.

Moltes gràcies a en Josep M. per l’excel·lent ponència, i a la Cristina Valentí i organitzadors per continuar aquesta tasca. Dijous la @mferres no va poder-hi ser perquè tenia un compromís  previ. Segur que li hagués agradat.

A les fotos, l’habitual de família i el metaselfie amb l’organització.

Ah! va ser un trinxat especial perquè conec en Josep M. desde jove i perquè som amics. Li he d’agrair, igual que a la Mercè i a la seva família, moltes coses. Avui li he d’agrair haver fet un #trinxat en positiu, engrescador i amb contingut.