Ahir i avui el nostre grup ha estat present al Village des Sciences (Fête de la Science) que s’ha fet a la Universitat de Perpinyà-Via Domitia. Ahir en Joan Miró i jo mateix vam acollir grups d’escolars al nostre taller #WeekDayRings, mentre que avui en Joan Miró ha fet aquest taller al públic que ha visitat la fira de 10 a 6 (jo he estat malalt i no hi he pogut anar).
El taller doncs ha estat El dia de la Setmana, amb jocs, curiositats i estris relacionats amb el calendari i amb el dia de la setmana: misteris i sorpreses del calendari. A la documentació oficial s’hi diu:
Vous savez quel jour de la semaine sera votre anniversaire en 2018 ?
Vous savez le jour de la semaine de votre date de naissance ?
Venez jouer avec nos calendrier “WeekDayRings” pour le découvrir !
En la pràctica, i degut al fet que els grups escolars ahir passaven cada mitja hora (25 minuts útils màxim), vam repartir-nos la feina amb en Joan. Ell començava introduint el concepte de calendari, l’origen dels noms dels mesos i dels dies de la setmana (en vàries llengües), … i llavors passàvem a fer el #weekdayrings, fent servir anells retallats de cartolines A4 (es pot trobar el pdf a http://magsci.eu/weekdayrings) .
Per cert, les fotocòpies eren en català… així que els participants van poder adonar-se, de passada, que el català i el francès (al menys, els noms dels mesos i dels dies de la setmana) s’assemblen molt. No vam tenir cap mena de dificultat per fer el taller.
Aquest cop amb en Joan vam introduir una millor al taller: cda participant escrivia en un post-it petit el seu nom i el dia de la setmana, i l’enganxava a la paret, fent 7 columnes. Això permet fer una petita estadística de quin dia de la setmana és el més habitual… Ens sembla que, si els participants fan alguna cosa pràctica, i a més contribueixen a un treball col·lectiu, se’n recorden molt més, del taller. Al final, com es veu a la foto, alguns dies de la setmana van resultar més habituals que els altres. Naturalment la mostra és molt petita (set grups d’escolars d’uns 10-15 participants), però comentant-ho amb els mestres que els acompanyaven, dèiem que seria interessant agafar les dades obertes d’una gran població (milions d’habitant) i analitzar el resultat. Potser s’hi veure alguna cosa curiosa. O potser no.
Un altre cop va quedar clar que aquest és un tema una mica emocional i que a tothom, grans i petits, els interessa. Perquè els acompanyants també volien saber el dia de la setmana en què van nèixer. I encara que no vaig fer-ho pas gaire, a vegades vaig endevinar els aniversaris mentalment… cosa que produïa un fort efecte entre els assistents. De fet, potser la idea de fer el taller i llavors mostrar les habilitats mentals és més impactant que no pas al revés: mostrar habilitats mentals i després esmentar “vosaltres també podeu fer-ho geomètricament”.
En més d’un grup, que es va interessar per les meves “capacitats” màgiques, els vam fer les capses de Gozinta. Es tracta d’un recurs visual molt atractiu i sorprenent. El fet que dues capses de colors ben diferents puguin estar una dins l’altra… i poc després intercanviïn quina és l’exterior i quina l’interior, deixa els participants descol·locats. Hem d’aprofitar millor aquest efecte en futurs tallers.
A la foto, feta ahir a la tarda, en Joan explica els noms dels dies de la setmana. A la paret s’hi observa les set columnes que contenen el dia de la setmana en què els participants van nèixer. El dimarts guanya clarament… però la mostra és petita, és clar.
Moltes gràcies a la Valérie Hinoux per convidar-nos-hi a la UPVD per l’acollida. També gràcies al President de la UPVD, Fabrice Laurente, que ha anat recorreguent la fira i amb qui hem pogut mantenir una petita conversa sobre ciència, comunicació de la ciència i el Campus Transfronterer eMTA. Ah! i a la Tara, que ens ha ajudat amb el taller; la Tara fa el grau d’estudis catalans a la UPVD i com cada any ens tramet la passió dels catalans de l’altre cantó del Pirineu.
Ja hem estat vàries vegades al Village des Sciences, que per cert a vegades s’ha fet al centre de la ciutat de Perpinyà. La nostra participació reb la reciprocitat de la UPVD, perquè venenper la Setmana de la Ciència a Girona. El nostre objectiu quan ens vam plantejar aquest intercanvi d’experiències era de bastir una col·laboració transfronterera en temes de comunicació de la ciència – i també de la ciència. No és fàcil d’aconseguir.
Un apunt per a la història:
- 2011 Visita a la Fira al Palau de Congressos de Perpinyà, Miquel Duran, en @pquimic i la @ingridaznar
- 2012 @pepduran, taller d’energies renovables (Palau de Congressos). Blog c4d: Participació a la Fête de la Science 2012 de Perpinyà
- 2013 @pquimic, la ciència de la cuina (Palau de Congressos Perpinyà). Blog c4d: Portem al ciència gironina a la Fête de la Science de Perpinyà
- 2014 @pquimic i @judit__torrent (dijous), Joan Miró i Miquel Duran (divendres) (IAE UPVD)
- 2015 La Màgia de l’Alimentació (ICTF UPVD) Blog c4d: La Màgia de l’Alimentació, al Village des Sciences de Perpinyà
- 2016 Pep Duran, Aythami Soto, Joan Miró (ICTF UPVD)
- 2017 Joan Miró i Miquel Duran (divendres), Joan Miró (dissabte), Misteris i sorpreses del calendari (ICTF UPVD)