Una visió global de l’#ecme17 d’Alcobendas

 

 

Aquest matí he tornat de la II Trobada de Ciència, Màgia i Educació que ha tingut lloc a Alcobendas (Madrid). Han estat tres dies intensos al Museo Nacional de Ciencia y Tecnología (MUNCyT), durant els quals he conegut gent, he après moltes coses, he fet una mica de mag… He assistit a 20 xerrades, tres espectacles de màgia i a un muntatge espectacular amb globus. En Fernando Blasco ha sapigut organtizar molt bé aquesta trobada, amb un equip organitzador local que li ha fet costat, amb uns estudiants becaris que han ajudat en tot, i amb un MUNCyT que ha sapigut acollir-nos.

Des de Girona, hi he anat amb l’Artur Antúnez, professor de secundària, mag i membre de l’equip del projecte vigent de comunicació de la ciència que tenim. També hi han vingut quatre dels nostres estudiants-divulgadors (Marc Castaño, Marc Herce, Judit Torrent i Anna Torrecilla). L’Artur hi ha fet una comunicacio, a part d’actuar a la sessió de màgia que es va fer divendres al matí per a escolars. Els dos Marcs i la Judit van ser ponents d’una xerrada (sobre Màgia i Química) ahir diumenge al matí. L’Anna ha contribuït a documentar amb fotos i videos l’#ecme17. També hi ha anat, convidat per l’organització, en Pep Vidal, mag gironí.

La principal diferència respecte de la primera trobada (#ecme15), feta a Girona, és que aquí he pogut gaudir-la al 100% en qualitat d’assistent i responsable del comité científic (és a dir, poca feina organitzativa). A diferència d’en Fernando, que ha hagut de cuidar-se de mil-i-un detalls que demanen temps, sobretot els relacionats amb temes econòmics, he pogut estar al 100% en totes les activitats, a més de poder compartir moltes estones amb els altres participants, en particular els allotjats al mateix hotel al cantó del Museu.

Toca ara acabar de recollir tots els resums, les presentacions, alguna comunicació llarga, les fotos, els videos, passar comptes, … Perquè una trobada com aquesta no s’acaba al moment de la cloenda, sinó que precisament llavors comença la seva fase més important: mantenir el contacte amb tothom, sedimentar els coneixements adquirits, reflexionar sobre el punt central de la trobada (la intersecció entre màgia, ciència i educació), i naturalment pensar en la propera edició.

Si s’aconsegueix finançament, la idea és de fer la III trobada el 2019. Ja es veurà si serà a Madrid, Girona o en un altre lloc. Hi ha persones interessades d’aquest àmbit que no han pogut venir a Alcobendas i que esperem poder convidar a la propera edició. Costa una mica anar detectant possibles interessats i mags, educadors i científics actius en aquest camp, però a poc a poc ho anirem aconseguint.

Moltes gràcies a en Fernando Blasco per la seva empenta, perquè sense ell no s’hagués fet l’#ecme17 ni estaria jo mateix ara implicat en el projecte de màgia i ciència. Ara fa deu anys que vaig tenir la sort de conèixer-lo després d’una seva actuació de matemàgia a Girona. Algun dia faré una repassada de totes les bones coses que hem fet en aquests anys i m’adonaré de la sort que tenim de poder-hi col·laborar.

Gràcies també al seu equip, principalment en Luís Gómez, perquè ha estat al peu del canó en tot moment. Als becaris de la UPM, per la seva simpatia i bona feina. Als gironins del projecte de Màgia i Ciència de laC4D, pel testimoni de comunicació de la ciència.

De la trobada, n’he fet un petit storify: https://storify.com/miquelduran/ii-encuentro-de-ciencia-magia-y-educacion-ecme17

Quan s’acaba una cosa com aquesta cal preguntar-se sempre què se n’ha tret i si ha respost a les expectatives. Per part meva, n’estic satisfet. N’he tret tantes coses que em costarà de digerir-les. No sóc ni un gran científic, ni un gran mag, ni un gran educador. Però potser n’he sortit millor científic, millor mag i millor educador. N’he obtingut píndoles màgiques, científiques i educadores que m’ajudaran en el futur.

Costa avançar en un món complex, on les dificultats de finançament són fortes, el temps disponible escàs, l’energia encara més escassa, i on les oportunitats de dispersió de l’atenció són múltiples. Aquest #ecme17 ajudarà a superar-ho tot… com diu un dels projectes que impulsem, seguirem fent comunicació científica low-cost, però ben feta.

Il·lustro aquesta entrada amb un sac de globus. Blancs, verds i marrons, igual que les tres parts de l’#ecme17.

I també amb globus grocs.