Wikipedia i errors químics persistents

Al Journal of Chemical Education hi ha un article ASAP titulat Glaring Chemical Errors Persist for Years on Wikipedia, de Michael D. Mandler, que fa una reflexió sobre la persitència d’errors de caire química a la Wikipedia. Segons l’autor, fins i tot quan aquests errors s’han descobert i fet saber.

Though Wikipedia does not require the vetting of submitted material, it is undoubtedly a major resource for the 21st century chemist. Unfortunately, many errors in chemical structure are present in Wikipedia chemistry articles. Even when these mistakes are discovered and reported, articles are sometimes subsequently left uncorrected. In order to be a more useful resource, particularly for undergraduate learning, Wikipedia depends on timely fact- checking and editing by the chemical community.

L’autor se centra específicament en errors persistents. Per exemple, en un error d’un esquema a l’entrada Pfitzner-Moffatt oxidation, sembla que provinent d’un cut-and-paste incorrecte. He comprobat la història d’aquesta entrada, i he vist que a finals de setembre de 2016 va corregir-ho.

L’autor esmenta, cap al final de l’article, que

In theory, Wikipedia chemistry articles should be vetted for accuracy in a timely fashion. In reality, this is not the case.

No acabo de veure que això sigui així. La verificació de la correció d’una entrada és un tema complicat, i demana la implicació de la comunitat d’editors. I en el cas d’una entrada de química com aquesta, el número de possibles persones realment competents per detectar l’error és petit. I el número d’entrades a verificar és molt gran. De fet, en l’àmbit de la química deu ser on és més gran, ja que la quantitat de substàncies químiques, reaccions, conceptes, … és immensa i de creixement permanent.

M’agrada com acaba l’article: admetent que la Wikipedia no tan sols és una font adient de coneixement, sinó que és útil per aprendre, per exemple demanant als estudiants que comprovin i millorin les entrades:

Instructors emphasize the need to edit Wikipedia chemistry articles, since they are such an important source. The chemistry community as a whole (industry, government, and academia) needs to follow suit. The peer-reviewed literature should remain as the paramount source for the retrieval of trustworthy information, but Wikipedia chemistry articles should be checked and edited to mirror the literature. If more chemists became Wikipedia editors, fewer mistakes would be transmitted to students and the general public.

És una crida a l’acció perquè la comunitat química (i científica) contribueixi a la Wikipedia. Potser l’autor (l’usuari “Mandlerm” a la Wikipedia) demana massa: que la Wikipedia sigui un reflex dels articles de revistes amb processos de revisió per parells. Editar la Wikipedia, a nivell científic, és més difícil, a vegades tant difícil com escriure un material pedagògic: cal resumir, treure’n l’entrellat, propocionar les claus… i abans de res, cal entendre les fonts primàries.

Això porta feina, molta feina. No és una tasca “low-cost”: potser no costa diners, però demana temps i energia.

Curiositat: la versió en castellà de l’entrada esmentada conté encara avui l’error a l’esquema que l’autor esmenta. Crec que em toca destinar-hi dos minuts i canviar-lo. No hi ha versió en català. La francesa, àrab i italiana tenen l’esquema incorrecte. L’alemanya i la xinesa és correcta. Però a més veig que l’alemanya és més llarga, i d’altres més curtes. Aquest és un dels temes que em preocupen de la Wikipedia en múltiples llengües: errors aleatoris, diferències entre entrades… No té fàcil solució.