222 piulades de 2017 que podrien haver estat prou interessants per comentar a aquest blog

Quan trobo una cosa que pot ser interessant de comentar explícitament al blog (normalment via feedly, però a vegades directament a twitter o facebook, o fins i tot per un altre mitjà), en faig un tweet amb el hashtag #tipab. L’any que ha acabat n’he fetes 222, que recullo en aquest fitxer extern. Algunes piulades les he comentades explícitament al blog, d’altres les he reunides en entrades genèriques, i d’altres… doncs no han tingut tanta sort, o les he oblidades, o m’han passat per alt.

Fer un cop d’ull a aquestes 222 mencions especials, distribuïdes força uniformement entre els 12 mesos de 2017, és una mica una visió de conjunt d’allò que m’interessa i que m’apassiona. És un exercici interessant. De fet, les tinc també d’anys anteriors, però ho hauré de sistematitzar quan tindré temps. Per a això, tinc la sort de comptar amb l’aplicació “t” que accedeix a l’API de twitter via línia de comandes de Linux. Nota: l’hora dels tweets no correspon pas necessàriament al moment concret en què vaig escriure la piulada, ja que n’hi ha de programades.

En repassar aquesta llista de més de 200 referències, m’adono que algunes haurien d’haver anat a la recolecció temàtica que he fet aquests darrers dies. Hauria de mirar de ser més consistent en l’ús de les etiquetes. També sóc conscient que els hashtags #quirkchemistry i #tipab no van mai junts.

Recullo en cursiva ara algunes entrades curioses i que potser no he comentat gaire:

Ara que he deixat de publicar fotos a Instagram, m’adono que tinc un bonic Tumblr amb totes les fotos: http://mercat.miquelduran.net Ja no me’n recordava! Potser això em donarà una solució al problema que tinc amb les fotos “bones” que faig, que no sé pas com recollir-les. Em fa una mica de por, però, que Tumblr tanqui.

Density functional theory heads the wrong way http://cen.acs.org/articles/95/i2/Density-functional-theory-heads-wrong.html – Voldria entendre això millor, i connectar-ho amb els avenços recents en intel·ligència artificial, DFT i simulació computacional en química quàntica.

Fira de Ciència Invertida: Reverse Science Fair Connects High School Students with University Researchers http://dx.doi.org/10.1021/acs.jchemed.6b0011 – una idea per explorar. Això de la inversió (flipping) sembla que proporciona nous camins per a tot.

You Can Make Any Number Out of Four 4s Because Math Is Amazing https://science.slashdot.org/story/17/02/07/1914223/you-can-make-any-number-out-of-four-4s-because-math-is-amazing – encisadora i curiosa forma d’escriure qualsevol número en quatre quatres.

Pensem-hi… The Slow Professor movement: reclaiming the intellectual life of the university http://www.cbc.ca/radio/thesundayedition/flynngate-watergate-stiglitz-on-world-economy-stuart-mclean-s-documentaries-slow-professor-movement-1.3985655/the-slow-professor-movement-reclaiming-the-intellectual-life-of-the-university-1.3985671 – El moviment “slow” també és aplicable al professor-investigador?

Shape land like Slartibartfast with an augmented reality sandbox http://boingboing.net/2017/03/22/shape-land-like-a-god-with-an.html – ho tenim pendent en el marc d’un projecte per visualitzar densitats electròniques moleculars i superfícies d’energia potencial.

“A “Maker Magician” does tricks with an open source hardware version of the Pixar lamp” https://boingboing.net/2017/06/05/luxo-junior.html/amp – una interessant combinació de maker i de mag, ben atractiu. Per explorar i per conèixer millor.

By a curator of wonder, @ScienceMagician: Wonder Workers – an essay on the compatibility of science and magic https://sciencemagician.wordpress.com/2017/08/09/wonder-workers-an-essay-on-science-and-magic/ aquest link ja no funciona, però sí que funciona el seu blog… i veig que n’ha fet una TEDxTalk. Una persona interessant per contactar.

Tetris’ Recreated In Conway’s ‘Game of Life’ https://developers.slashdot.org/story/17/09/23/0611201/tetris-recreated-in-conways-game-of-life – Una curiositat dins d’una altra curiositat.

Short Trip: gorgeous hand-drawn scenic tram simulator https://boingboing.net/2017/09/25/short-trip-gorgeous-hand-draw.html – una delícia per resposar una estona. Un tranvia dibuixat, un viatge encisador.