BDI, BAS, … Bot-Universitat

Photo by rawpixel on Unsplash

Ahir l’Antonio Arias, a qui segueixo al seu blog fiscalizacion.es, expert en temes de finançametn universitari, va publicar una entrada irònica en ocasió del Dia dels Innocents. Una bona llufa. La modernització arriba definitivament a les Universitats (El Periódico)

Però en llegir-la, vaig adonar-me que només era una semillufa. Perquè parla de Bots. Per exemple, quan diu que

La polémica está servida porque entre sus novedades prevé la paulatina creación de universidades sin profesorado, donde esta función ha sido sustituida por boots, que atenderán a cualquier hora al alumno y sobre cualquier materia.

(fins i tot l’Antonio Arias es diverteix dient boots dels Bots). Això ja passa ara, a alguns MOOCs… i al sistemes amb intel·ligència artificial.

I els càrrecs directius també seran bots, i el Personal d’Administració i Serveis (PAS) passarà a ser RAS (Robots d’Administració i Servei) (per què no BAS?).

No fa pas gaire parlava amb algú (o ho escrivia, ara no ho sé) sobre els bot-estudiants. Per què no fer servir la IA per simular un estudiant, a les pràctiques dels estudis relacionats amb l’educació? (també pot servir per a altres àmbits del coneixement, és clar).

De fet, igual que avui en dia els canals de TV són fonamentalment empaquetadors de continguts (amb un objectiu determinat més enllà d’entretenir, és clar), les universitats del futur poden convertir-se en empaquetadores de contingut en el camp de la formació superior. Més que mai, doncs, cal que el professorat tingui la funció investigadora com a element clau de la seva existència. I la funció de relació amb la societat. Que potser aviat serà una bot-societat, ves a saber!