Ciència oberta: microMOOC

Aquesta setmana ha tingut lloc molta activitat vinculada a “La Setmana de l’Accés Obert“. A part d’un taller sobre Open Access, s’h dut a terme la segona edició d’un microMOOC sobre el tema, que s’ha pogut seguir amb el hashtage #oacmooc, en anglès #oamooc18. El compte de referència és @moocmicro.

La veritat és que no he tingut la capacitat de seguir les piulades d’aquesta iniciativa, però n’hi he vist de ben interessants. M’agradaria comentar aquí la piulada “Com podeu fer la vostra recerca més oberta? Rainbow of practices “, amb una imatge atractiva i informativa:

En forma de cercles concèntrics, aquesta imatge proporciona eines útils sobre la xarxa per a cada tipus de tasca relacionada amb l’activitat investigadora. Em fa gràcia que hi hagi twitter per comunicar (avui en dia no sé pas si hi ha res de millor, és clar), i AltMetrics (que vaig conèixer fa temps a SpotOn London). També hi ha GitHub, que no fa pas gaire ha estat comprat per Microsoft. Figshare, que també vaig conèixer a SpotOn London, hi surt com a forma de compartir pòsters i presentacions.

En un món tan competitiu, però, costarà això de compartir propostes i idees per finançar projectes, comentar obertament, compartir notes… però cal intentar-ho.

Amb el Pla Bolonya, molts dels Treballs Final de Grau són “de facto” petits treballs de recerca. Potser es podria començar per aquí per impulsar el coneixement obert, la ciència oberta, l’accés obert.