Com organitzar un TEDxUdG: amb un equip

Aquesta nova etapa del programa TEDxUdG ha comportat un canvi de persones de l’equip de l’equip organitzador. El TEDxUdG de 2018 (Flowing Upstream) cal esperar que sigui el primer d’una nova sèrie, que anirà definint-se d’acord amb el govern de la UdG, per part d’un grup de persones entre les quals hi ha la Meius Ferrès i jo mateix. Per a cada event, però, hi haurà un comité organitzador específic, que en aquest event que es farà avui mateix és composat d’una vuitena de membres. De fet, ahir al matí a primera hora vam fer la darrera reunió tots plegats, a la qual correspon la foto que ve a continuació.

En la primera etapa del TEDxUdG, jo tenia el càrrec de Comissionat de la Rectora per al Programa UdG 2.0, i l’equip estava format essencialment per persones de l’entorn d’aquell càrrec. Ara només sóc un professor de la UdG que ha rebut la llicència de TED per organitzar un event TEDx, i que compta amb la UdG com a “co-branding institution” i “sponsor” a la vegada. La UdG és patrocinadora d’aquest nou TEDxUdG en donar un petit suport de personal i econòmic, sempre mirant de reduir al mínim els costos. I ho fa també, en aquest cas puntual, per la via del Campus Sectorial de l’Aigua. L’Ajuntament de Girona també és patrocinador, en ajudar amb la cessió de l’Auditori de Girona.

Precisament la implicació del Campus Sectorial de l’Aigua ha vingut a rel del tema d’aquest TEDxUdG: Flowing Upstream – coses a contracorrent, aigua que flueix. En un event TEDx, les idees que s’hi proporcionen han de ser variades, i no pas centrades en un punt únic. Per això, demà hi haurà intervencions sobre diversos aspectes de la societat actual, algunes amb un accent sobre l’aigua i la societat.

Poso aquí algunes de les fotos que l’equip organitzador d’aquest TEDxUdG 2018 s’ha anat fent. Són fotos de les poques trobades presencials que hem fet, perquè la gran part de la feina s’ha dut a terme fent servir les eines col·laboratives en xarxa. El registre d’inscripcions s’ha fet amb Eventbrite, que s’ha mostrat eficient i que és una eina que sembla força coneguda per part de tothom.

Integrar en un equip persones de l’administració de la UdG i a professors no és pas fàcil, perquè tenen agendes diferents i formes de treballar diverses. Però crec que aquí hi ha la gràcia: és la suma d’aquestes diferències el que fa que un equip funcioni. Cadascú té les seves responsabilitats, i la presa de decisions es fa de forma ràpida per la xarxa, encara que les més importants es prenen presencialment després d’una discussió eficient.

No és pas fàcil fer entendre, a vegades, l’esperit TED, el que significa un event TEDx. Una cosa és la realitat, i una altra la percepció que en té la gent que no hi està ficada. Per això també ens ha calgut pedagogia, i una mica de temps, però la veritat és que totes les persones de l’equip s’han acoblat molt bé als límits que imposa la llicènica d’un TEDx.

Moltes gràcies doncs a la Meius Ferrès, per descomptat, que en aquesta nova etapa és co-organitzadora (i acabada de nomenar Cap de l’ACRI UdG), i a la Cristina Valentí i la Gemma Santed de l’Àrea de Comunicació i Relacions Institucionals de la UdG. Moltes gràcies també a la Marta Puig-Ventura, secretària tècnica del Rectorat, i  a la Joana Mencos del Campus Sectorial de l’Aigua. I finalment, a l’Ignasi Rodríguez-Roda, director del Campus Sectorial de l’Aigua, i a la Sílvia Simon, que es va incorporar a l’equip com a directora de la C4D, i que ha esdevingut delegada del Rector per a promoció i divulgació durant el període d’organització del TEDxUdG. També, gràcies a la Núria Frigola, que fins a l’estiu va ser a l’equip organitzador, després substituïda per la Joana.

Una darrerra consideració: estic acostumat a muntar congressos, reunions, tallers, espectacles… amb els meus companys, amb estudiants, amb persones que hi ha en d’altres universitats. Treballar amb aquest equip, format majoritàriament per professionals de l’administració, implica canviar una mica de xip, fins i tot renunciar a algunes formes de fer que poden funcionar en un entorn més acadèmic. L’organització del TEDxUdG ha comportat formalitat i a la vegada frescura i fluïdesa, disponibilitat permanent i a la vegada conscienciació de les limitades estones, concentració i també distensió. I sempre amb un somriure a la boca.