IBM Q: simulador de computació quàntica

Aquests dies estic provant el simulador (o executor real) d’ordinador quàntic (computació quàntica) d’IMB: L’IBM Q. Primer he començat per la guia per a principiants, que he aconseguit entendre força bé, i després he anat a la guia completa, que m’ha semblat força més elaborada i complicada.

De fet, el simulador/programador es diu Qiskit, que segons IBM és

An open-source quantum computing framework for leveraging today’s quantum processors in research, education, and business

de fet el Qiskit té quatre mòduls, que corresponen als quatre elements de l’antiguitat – aire, foc, terra i aigua. Terra és a nivell de programació de baix nivell, i aigua és a nivell d’aplicació, potser el que m’interessa més. Hi ha dos mòduls interesants: el de química i el d’intel·ligència artificial. Per exemple, hi ha una forma de calcular l‘estat fonamental de la molècula d’hidrogen.

Entendre tot això no és pas fàcil, però seria bo al menys que entengés les seves idees principals.

Pel que fa a les portes lògiques, a la superposició d’estats, etc… crec que seria possible fer servir les cartes per entendre-ho i per ensenyar-ho, igual que ja ho fem pel cas d’una superposició de dues partícules entrellaçades EPR. Les cartes franceses, amb els dos colors vermell i negre, semblen molt adients per representar zeros i uns (la carta quàntica, és clar).

Tot plegat, doncs, connecta computació quàntica, química i intel·ligència artificial. Un paradís, és a dir. Un paradís molt difícil d’explorar, també, cal ser-ne conscient.