Matemàgia de la Ciència a l’Escola d’El Far d’Empordà

Avui he estat a l’Escola d’El Far d’Empordà per fer uns quants jocs a les classes de 4rt de primària i de cicle superior. Aquest any aquesta escola té com a projecte les Matemàtiques Manipulatives, i per això m’han convidat a fer alguns dels jocs del nostre show de La Matemàgia de la Ciència. Perquè les Matemàtiques són la llengua de la ciència, és clar.

El Far d’Empordà no queda pas gaire lluny de Girona, de fet és millor no agafar l’autopista i anar per la carretera des del Campus de Montilivi. El Far es distingeix ràpidament al bell mig de la plana de l’Alt Empordà. Ràpidament s’hi troba l’escola, amb un edifici d’obra vell, i un edifici prefabricat que m’ha recordat el que hi ha a la UdG a Montilivi, en més petit evidentment.

Entre els jocs que hi he fet, he constatat que és bo començar amb el del joc del binari dels aliments, que a més d’agradar molt a la mainada, també agrada molt als (a les) mestres, ja que és aplicable a qualsevol disciplina. També el joc de vermelles-negres, i per als més grans, el joc del 142857, que he explicat juntament amb el primer.

Fa pocs dies l’Escola va rebre la visita de la Tere, que va ensenyar els nens i nenes a resoldre el Cub de Rubik, al menys la primera cara segons m’han dit. Aprofitant això i tenint en compte la meva condició de mag-científic, he fet a tots dos grups la resolució del cub a l’esquena en pocs segons, prèviament desordenat per tres persones diferents, i degudament memoritzat.

Les cordes sempre agraden, i fer un nus sense deixar anar les puntes és difícil. I també he fet un spelling, on he pogut constatar que coneixen bé l’Albert Einstein i la Marie Curie. Per als més grans, els hi he fet el joc del xupa-xups que fa canviar de color l’aigua d’un got, i per als més petits, els he anat endevinant el dia de la setmana que van nèixer, i fins i tot la fase de la lluna del seu aniversari.

Per acabar, totes dues classes juntes hem fet un baby hummer, el joc amb quatre cartes que volten màgicament, que ha estat realment impactant perquè tothom fa de mag per una vegada.

La veritable màgia per a mí, però, és veure com les nenes i els nens han gaudit dels jocs, com han entès que les matemàtiques són pertot arreu, com la ciència ajuda a entendre el món en què vivim. I també ha estat màgic haver pogut compartir el matí amb les persones que dediquen la seva vida professional a una escola rural.

Moltes gràcies a tothom, i especialment a la Laura que em va convidar a aquest taller, encara dins del període de la Setmana de la Ciència. M’ha agradat molt viure l’ambient de l’escola, veure les activitats que s’hi fan, conèxier les aules, veure el material informàtic, copsar la il·lusió de la mainada… En definitiva, una gran experiència.

Com que tinc la pantalla del mòbil trencada, els selfies no queden pas gaire bé, però en tot cas són un testimoni de l’activitat

.

A les fotos, després de fer el joc de vermelles/negres amb els de cicle superior i amb els de 4rt. Moltes gràcies a la Laura, a la tercera fotos, i a totes les nenes i nens… simbolitzats per la tercera foto.