Quart i darrer dia de YoMoBCN

Avui hem participat a la darrera jornada de YoMoBCN, després de ser-hi dimarts, el primer, de faltar-hi dimecres (per neu, encara que va haver-hi poca gent perquè els escolars no van poder-hi arribar), i tornar-hi ahir dijous. L’equip d’avui l’hem format en Fernando, l’Ànnia, la Sílvia, la Sara, l’Aythami, la Judit i jo mateix. Com que a estones hem estat pocs, ens hem estimat més variar una mica la configuració de l’espai (quadrat de 6×6 m), i posar un taller-taula a cada cantó: el de l’ADN, el de Química, el de màgia, i el general, altre cop amb cinc taules.

Com en els altres dos dies, el taller d’ADN l’hem anat fent a diverses persones a la vegada, tot estenent la proteïna del cor, afegint aminoàcids a les tríades de bases d’una cadena d’ADN on les bases estan representades per agulles d’estendre roba de quatre colors.

L’Aythami ha continua fent els seus experiments espectaculars, fonamentalment del taller de química a la cuina, encara que n’ha fet també de la variada col·lecció del show “Reacciona, Explota!”.

En Fernando, a més de participar en activitats d’animació i de fer diversos jocs, ha construït un cub de rubik 2×2 funcional amb vuit cubs de cartró, i ha fet els cubs que es pleguen màgicament, amb 8 cubs més.

La Judit ha ajudat amb els divesos jocs del seu repertori: cordes, cartes, finestra màgica, etc. La Sílvia, a part de tenir cura de la coordinació i supervisar l’ordre de l’stand, ha fet diversos jocs com les capses de Smullyan i ha contribuït a la comunicació de la recerca low-cost.

I per la meva part, he intentat fer taller del Cub de Rubik, però m’he tornar a trobar amb el fet que són un gran atractor de gent, i de gent que no vol marxar… i de gent de nivell divers. Això m’ha fet pensar que, d’ara endvant, hauria d’especificar a quin nivell és el taller: per a principiants, per als qui saben resoldre la primera capa, per als qui saben resoldre la segona, per als que el completen… i per als cracks que ja fan speedcubing. Per exemple, els cubs barats que hem portat al YoMoBCN són fàcilment fets malbé (els cubs salten) per aquells visitants que són molt ràpids, cosa que no havíem previst. A diferència de tallers com l’adn o química, un grup homogeni escolar 8d’una classe, per exemple), és heterogeni pel que fa a una activitat com el Cub de Rubik.

Per cert, avui hem comprat un Cub de Rubik en forma de tamboret a una botiga de mobles al cantó de La Farga de l’Hospitalet. Ens servirà per guardar-hi coses de forma ordenada.

Amb en Fernando, amb l’ajuda de la Sara aquest cop, hem fet un nou espectacle a l’auditori de La Farga. Encara que moltes escoles ja havien marxat, hem tingut una bona colla de reusencs que s’han divertit amb el nostre show. Hem seguit el guió mateix d’ahir, i de fet el mateix que dimarts, sense el Baby Hummer final. Per la meva part, m’ha tornat a sortir bé la resolució del Cub de Rubik a l’esquena, tot millorant la presentació a partir de les observacions que m’han anat fent. I també he endevinat un número d’un bitllet de 50 EUR d’un dels professors de Reus.

Cansats, però contents, cap a les 4 s’ha acabat el YoMoBCN 2018. Ara tindrem temps de posar en comú la nostra experiència, valorar els tallers i pensar en la continuïtat de la nostra participació.

Moltes gràcies a tothom que ha col·laborat a l’stand, a l’animació i a l’espectacle!

De la nostra participació a YoMoBCN 2018 n’hem fet un petit storify (haurem de guardar-lo, perquè aviat aquest servei desapareixerà): https://storify.com/miquelduran/yomobcn-2018-c4dudg